Waarom sommige vrouwen niet (nooit) klaar (zullen) zijn voor een nieuwe relatie

0
897

Verwerking.

Plots alleen achter blijven na een langdurige relatie, bedrogen of in de steek gelaten worden, ook vaak met een kleine baby, het zijn harde klappen die veel vrouwen te verwerken krijgen in het leven. Straffer nog, in sommige gevallen zal de klap nooit helemaal verwerkt worden. En eigenlijk is dat niet eens onlogisch.

Het verleden maakt je tot de persoon wie je nu bent. Een bekend voorbeeld is actrice Ianthe Tavernier (29) uit De Buurtpolitie. Binnenkort doet ze ook mee aan Steracteur Sterartiest. Zonder één woord uitleg verbrak haar vriend in mei van dit jaar de relatie en verdween plots uit haar leven. Het koppel had geen kinderen.

“Het gevoel van ineens alleen komen te staan, daar had ik het moeilijk mee”, vertelt ze in Dag Allemaal. Het was een zware klap die z’n sporen nalaat. Ianthe denkt niet aan een nieuwe man. “Ik zou hem toch niet de aandacht kunnen schenken die hij verdient. Ik heb me voorgenomen om me de volgende keer niet direct zo hard te smijten in een relatie.”

(lees verder op de volgende pagina waarom dat harde smijten cruciaal kan zijn)

Het is net dat harde smijten in een relatie dat soms voor gecompliceerde situaties kan zorgen. Het is niet omdat één persoon zich minder hard smijt dan de andere, dat die niet voor de relatie wil gaan. Terughoudendheid is gewoon een manier om alles rustig te ontdekken welke weg iemand op wil.

Veel mensen denken onterecht dat wanneer hun partner zich niet even hard smijt als hen, dat er geen match of toekomst voor hen als koppel is weggelegd. Het tegendeel is waar. Communiceren is erg belangrijk en na verloop van tijd ontdek je misschien toch dat de andere persoon eigenlijk net hetzelfde wil als jou.

Vergeet nooit dat niet alles vanzelf gaat in het leven en sommige situaties tijd vragen. De belangrijkste conclusie is dan ook dat het nooit te laat is. Ook al ben je de fase van de verliefdheid voorbij, want andere waarden zoals vertrouwen, respect, intimiteit en genegenheid brengen je veel verder in een stabiele, langdurige relatie.

Een andere nieuwe verontrustende datingtrend is de zoveelste bedreiging voor stabiele relaties en houdt mensen ervan tegen elkaar echt graag te zien en te waarderen: cushioning.

(lees verder op de volgende pagina wat cushioning is)

Cushioning is een aantal back-uppartners voorzien (meestal via dating apps) voor als de huidige relatie op de klippen loopt. Hoe vreemd het ook kan klinken, maar voor sommige mensen geeft dit een geruststellend gevoel als hun huidige relatie niet volledig 100% loopt zoals ze zouden willen. Een belangrijke nuance is dat een relatie nooit 100% perfect is. Veel heeft dus te maken met perceptie.

Relatietherapeute Jennifer Rhodes is duidelijk over cushioning: “Het maakt me droef dat mensen zoveel moeite hebben met emotionele intimiteit en het praten over hun angsten met hun partner. Je kan nooit echt nieuwe relaties aangaan als je je niet openstelt voor eventuele pijnlijke momenten. Cushioning is een trend die enkel werkt bij mensen die niet oprecht verliefd zijn.”

Als je iemand in jouw leven hebt waarvan je zeker weet dat die oprecht om jou (en eventueel jouw kinderen) geeft, zie dan de goede dingen en bouw daarop verder. Want wie wil, zal altijd wel een reden vinden waarom iets niet zal werken. Het zijn nét die mensen die denken dat ze niet (of nooit) klaar (zullen) zijn voor een nieuwe relatie en alles voor zich uit blijven duwen.

GEEN REACTIES