Waarom krijg je, volgens de wetenschap, geen orgasme?

Het is niet altijd even gemakkelijk om klaar te komen, maar hoe komt dat?

Een team onderzoekers van de Mayo Clinic en Indiana University School of Medicine hebben onderzocht hoe het komt dat sommige mensen moeilijker een orgasme krijgen dan anderen. Vaak denkt men aan mentale blokkades: als je niet goed kunt klaarkomen, is dat omdat je jou niet goed kunt ontspannen. Dat is soms ook het geval en dit probleem kan zelfs leiden tot  fysieke blokkades zoals vaginisme bij vrouwen. Het onderzoek kwam echter tot de vaststelling dat er nog wat andere factoren meespelen.

Mannen versus vrouwen

In de studie, die hier te vinden is, werden verschillende koppels onder een MRI-scan gelegd terwijl ze seks hadden. Op deze manier konden ze onderzoeken welke seksuele posities het meest tot een orgasme leidden.
Wat opviel, is dat bij mannen zowel een fysieke stimulans, als een psychologische stimulans belangrijk is. Ze worden zowel opgewonden door de beweging die hun penis maakt als door visuele beelden van personen, handelingen of zaken die ze opwindend vinden. Of mannen wel of niet goed kunnen klaarkomen, heeft vooral te maken met de fysieke stimulans. De ietwat cirkelvormige beweging die de penis maakt, wordt zowel in de hersenen als in de ruggengraat geregistreerd en verwerkt. Wanneer het zenuwstelsel van de man niet goed reageert op deze prikkels, komen ze minder gemakkelijk tot een orgasme.

Via Giphy (Dit is een broccoli, geen orgasme.)


Bij vrouwen is vooral de positie waarin ze seks hebben belangrijk. De onderzoekers kwamen tot een nieuwe, maar eigenlijk zeer logische, ontdekking. Hoe dichter de clitoris tijdens de seks tegen de vaginawand aanleunt, hoe meer kans er is dat vrouwen een orgasme zullen ervaren. Dit is het geval bij verschillende standjes. Toch is de ideale positie volgens de wetenschappers de klassieke missionarishouding waarbij de penis in een hoek van 30 tot 45 graden de ingang betreedt.

Via Giphy (Dit is wel wat je denkt dat het is.)