ZIEN: twee gay mannen praten over hun levens, die niet méér van elkaar konden verschillen

Homo zijn in een andere eeuw.

De rechten van holebi’s zijn in de meeste landen in West-Europa stukken beter dan vroeger. Op erg korte tijd wordt grote vooruitgang gemaakt. Zo werd nog maar pas het homohuwelijk in Duitsland goedgekeurd. Bij ons, in België, kunnen holebi’s al trouwen sinds 2003. Wie nu uit de kast komt als holebi, heeft het in onze contreien al een pak gemakkelijker dan bijvoorbeeld 70 jaar geleden. Het taboe is kleiner, de aanvaarding groter.

Hoe groot het verschil tussen vroeger en nu is, valt erg duidelijk op in het openhartige gesprek tussen de jongen Louis en de man Percy. Louis is net dertien jaar geworden, Percy noemt zichzelf “ancient”, stokoud dus, want hij is al 78. De twee hebben één ding gemeen: ze zijn openlijk homo. Toch zal het leven van de nog jonge Louis er helemaal anders uitzien dan dat van Percy.

Louis is nog maar een prille tiener, maar al even uit de kast. Heel zijn familie en al zijn klasgenootjes weten het en iedereen steunt hem. Hij heeft nog geen enkele negatieve reactie gekregen. Onlangs maakte hij zijn eerste Pride mee, samen met zijn mama en papa. Hij heeft zelfs al een lief.

Hoe anders is het bij de oudere Percy. In Groot-Brittannië zijn homoseksuele handelingen nog maar 50 (!) jaar legaal. (In België is homoseksualiteit in principe nooit strafbaar geweest. Nog voor de onafhankelijkheid van België kwam er onder het Franse bewind in 1795 een wet die seksuele handelingen vanaf 16 jaar legaal maakte, onafgezien van geslacht of seksualiteit.)

Dat betekent, zo legt Percy aan Louis uit, dat hij nog opgepakt kon worden als hij betrapt werd op homoseksueel gedrag.Toen hij zo’n 16 jaar oud was, ging hij samen met een vriend soms naar een gay club, maar dat moest allemaal stiekem gebeuren. “Je was nooit 100% op je gemak”, zegt Percy. Al geeft hij ook toe dat het geheimlijke karakter van de clubs ook iets had. Het was spannend om te ontdekken dat er nog een heleboel andere mensen, net als hij, gay waren.

“Ik ben zo blij”, vertrouwt hij Louis toe, “dat de wereld veranderd is en jij jezelf kan zijn.” Als hij terugkijkt naar zijn eigen jeugd, beseft hij dat hij die nooit gehad heeft. Zo heeft Percy er heel zijn leven niet over kunnen praten met zijn ouders, ook al wisten ze dat hij een partner had waar hij mee samenwoonde.(bekijk de video op de volgende pagina en zie wat Percy en Louis nog meer te vertellen hebben)