Verliefd blijven: het is mogelijk

Wetenschappelijk bewezen: verliefd na 20 jaar samen, het kan!

Amerikaanse psycholoog Arthur Aron en zijn medewerkers aan de Stony Brook University (New York) deden onderzoek naar verliefdheid bij mensen die reeds jarenlang een koppel zijn.

Dezelfde hersengebieden zijn actief:

De onderzochten waren mensen die gemiddeld reeds twintig jaar samen door het leven gaan en beweren nog steeds verliefd te zijn op hun partner.  Terwijl zij naar een foto van hun wederhelft keken, werden hun hersenen gescand.

Uit het onderzoek bleek dat dezelfde hersengebieden geactiveerd werden als bij pasverliefden.  Het enige verschil was dat de angst en stress die ervaren worden in het beginstadium, niet meer aanwezig was bij de geroutineerde stellen.

[related-posts]

Het geheim van een goede relatie:

Samen iets nieuws ondernemen, zoals kamperen, kan de relatie bevorderen.
Samen iets nieuws ondernemen, zoals kamperen, kan de relatie bevorderen.

Vermoedelijk blijft tien procent van de koppels zo lang verliefd op elkaar.  Wat is nu het geheim voor een relatie gevuld met geluk en verliefdheid?

Een goede band begint uiteraard met goede communicatie.  Volgens Aron gaat de voorwaarde voor een gelukkige relatie nog verder.  Zo is het belangrijk dat je blij bent met het succes van je partner.  Ook “samen nieuwe dingen ondernemen,” vertelt Aron, “bijvoorbeeld samen kanoën of naar de opera gaan, als je dat nog nooit gedaan hebt” helpt een relatie gezond te houden.