Relatietherapeute over vreemdgaan: “Stoppen met minnares te viseren”

0
358

Bedrogen.

Onlangs gaf Bieke Ilegems toe dat ze drie jaar geleden bedrogen werd door haar echtgenoot Erik Goossens. Ze kreeg daarvoor veel steun, maar ondertussen werd de vrouw waarmee haar man vreemdging, met de grond gelijkgemaakt.

“Dat is een redenering die diep ingebakken in onze moraal”, aldus relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe in De Standaard. “Van een getrouwde man blijf je af: zo simpel is het voor de meeste mensen. In de volksmond wordt de man bijna altijd verleid door de vrouw. Zij is om het met een zeer volks woord te zeggen de hoer die de man heeft gestrikt.”

Onterecht volgens Vanweehaeghe, want die breuk komt nooit vanzelf. “Zelfs binnen relaties waar alles op wieltjes loopt, kan het fout gaan. Er is dan sprake van een stukje sleur, een stuk gemis naar spanning en passie, naar meer aandacht.”

(lees verder op de volgende pagina wat je eraan kan doen)

“Vergelijk het met een autokeuring waarbij je controleert of alle onderdelen nog meegaan en wat beter kan. Geven jullie genoeg aandacht aan elkaar? En is die aandacht exclusief genoeg?”

“De minnares of minnaar weet waar hij of zij aan begint. Maar dat weet de getrouwde persoon die vreemdgaat evengoed. We zitten hier wel degelijk met drie betrokken personen die even intens betrokken zijn bij de situatie, niet enkel het getrouwd koppel. De minnares heeft evenveel pijn en verdriet als de andere twee betrokkenen. Wanneer ze ziet hoe dat koppel zich achteraf mogelijk herpakt en weer een gelukkig stelletje vormt, komt dat bovendien dubbel hard aan.”

“Wees eens kwaad op je vreemdgaande partner in plaats van op haar. Dat bespaart je tijd, moeite en extra leed. En intussen ben je weer aan het praten geraakt.”

GEEN REACTIES