Naakt daten, het is eens wat anders!

We leven weliswaar in het jaar 2014, maar schroom voor naakt is er nog altijd.

Terwijl alles begon met Adam & Eva, zonder kleren in het paradijs. Dat is ook het concept van de nieuwe realityreeks ‘Adam zkt. Eva’, dat deze week voor het eerst werd uitgezonden op de commerciële zender RTL in Nederland.

Een man en een vrouw, die elkaar in de verste verte niet kennen en allebei single, worden naakt gedropt op het paradijselijke eiland Mogo Mogo in de Stille Oceaan. Staat hij voor lul en vindt zij dit ‘kut’? Best spannend voor de kijker, maar voor het koppel niet zo evident.

[related-posts]

Videofragment “Adam zkt. Eva”:

Voor wie, zoals ik, een fervent saunabezoeker en naturist is, is bloot al lang geen taboe meer. Je kijkt en je wordt bekeken, maar daar wen je snel aan. Het gaat vooral om het gevoel van vrijheid en lang niet om seks. En na een poos wéét je wel dat mensen er mooier uitzien mèt kleren!

En toch werd er in het ‘taboevrije’ Nederland na de eerste aflevering druk getwitterd. ‘Dit gaat alle fatsoen te buiten!’, vindt de ene, ‘Een grensverleggend experiment!’, vindt de andere.

Zò nieuw en spraakmakend is een dergelijke reeks nu ook weer niet. Op Discovery Channel gaat al een poos ‘Naked and Afraid’ op antenne en al in 2009 pakte de BBC uit met ‘What’s the problem with nudity?’. Beide programma’s zijn gebaseerd op hetzelfde gegeven.

‘Dit is louter een spel van suggestie’, schreef een recensent in De Volkskrant, ‘Het ideetje is veel te schamel aangekleed om lang te boeien!’… Terloops: onlangs las ik nog dat 40% van de internetdates in eerste instantie uitdraaien op een naakte sekschat via de webcam. De helft van je landgenoten zit dan wel niet mee te kijken, maar toch: het zegt veel!