Mogen mannen nu niks meer in nasleep van zaak De Pauw? “Integendeel, als het met wederzijdse goesting is”

0
550

De grens.

Sinds de affaire Weinstein in de Verenigde Staten lijkt het alsof slachtoffers van seksueel intimidatie of grensoverschrijdend gedrag zich niet langer verbergen. “Het klimaat is rijp. We hadden Bill Cosby, Donald Trump, Harvey Weinstein. Er was de Kerk, de judo en Griet Op de Beeck. En nu doen verschillende actrices hun verhaal. Dit werkt als een katalysator, maar de nieuwe getuigenissen komen ook niet uit de lucht gevallen”, aldus Liesbeth Kennes, experte seksueel geweld in De Standaard.

“Ook bij minder ernstige feiten kan je integriteit geschonden zijn. Als iemand je bestookt met vulgaire berichten, kan het lijken alsof hij bij jou op de sofa zit. Dat is intimiderend. Vrouwen herevalueren eerdere ervaringen en beseffen wat niet oké was.”

(lees verder op de volgende pagina voor meer standpunten)

“Het gaat daarbij niet alleen over zuiver strafbare handelingen, maar vaak ook over een veelheid aan feiten die op zichzelf niet zo erg zijn. Dat hoort niet in een samenleving die wil streven naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen”, vindt Liesbet Stevens, professor seksueel strafrecht aan de KU Leuven en adjunct-directeur van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

“Je hebt er geen idee van hoeveel vrouwen de moed bijeenrapen om bij de vertrouwenspersoon hun verhaal te doen, en vervolgens zelf overgeplaatst worden naar een andere dienst. Het is goed dat een bedrijf niet alleen in woorden maar ook in daden duidelijk maakt dat grensoverschrijdend gedrag op hun werkvloer niet past.”

“De affaire De Pauw hoeft niet te betekenen dat het gedaan is met het verleidingsspel tussen mannen en vrouwen. Integendeel. Als het met wederzijdse toestemming en goesting is, kan het alleen maar prettiger en spannender worden. Het is jammer dat het op deze manier moet gebeuren, maar ik beschouw deze onthullingen vooral als symptomen van een proces dat goed is”, voegt psychiater Dirk De Wachter daar nog aan toe.

GEEN REACTIES