Mogen mannen nu niks meer in nasleep van zaak De Pauw? “Integendeel, als het met wederzijdse goesting is”

“Het gaat daarbij niet alleen over zuiver strafbare handelingen, maar vaak ook over een veelheid aan feiten die op zichzelf niet zo erg zijn. Dat hoort niet in een samenleving die wil streven naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen”, vindt Liesbet Stevens, professor seksueel strafrecht aan de KU Leuven en adjunct-directeur van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

“Je hebt er geen idee van hoeveel vrouwen de moed bijeenrapen om bij de vertrouwenspersoon hun verhaal te doen, en vervolgens zelf overgeplaatst worden naar een andere dienst. Het is goed dat een bedrijf niet alleen in woorden maar ook in daden duidelijk maakt dat grensoverschrijdend gedrag op hun werkvloer niet past.”

“De affaire De Pauw hoeft niet te betekenen dat het gedaan is met het verleidingsspel tussen mannen en vrouwen. Integendeel. Als het met wederzijdse toestemming en goesting is, kan het alleen maar prettiger en spannender worden. Het is jammer dat het op deze manier moet gebeuren, maar ik beschouw deze onthullingen vooral als symptomen van een proces dat goed is”, voegt psychiater Dirk De Wachter daar nog aan toe.