Mensen met dierenmanieren, of omgekeerd?

‘Het beest in ons’: een boek vol verrassende weetjes.

Uit het gedrag van dieren kunnen we heel veel leren over de mens en in het bijzonder over mannen. “Degene met de meeste spieren of de mooiste veren is vaak een slechte vader!” is maar één van de uitspraken van wetenschapster Dagmar van der Neut in haar jongste boek. Zij observeerde jarenlang het seks- en relatiegedrag van de meest uiteenlopende dieren op aarde. Enkele van haar bevindingen op een rij:

1. De invloed van schoonheid:

Van vele vogelsoorten is geweten dat mannetjes met de meeste spieren, het mooiste verenkleed of de langste staart makkelijker een wijfje kunnen versieren dan de minder mooie exemplaren. Maar doorgaans zijn ze zich ook bewust van hun schoonheid en laten ze het wijfje meer werk opknappen en zijn ze slechte vaders.

2. Lengte geslachtsorgaan:

Schoonheid, kracht of uitstraling van het mannetje hebben volgens de wetenschapster niets te maken met de lengte van zijn geslachtsorgaan. Een gorilla heeft een penis van amper drie centimeter in erectie en toch blijven de vrouwtjes bij hem, omdat hij van zijn concurrenten al gewonnen heeft met zijn gestalte. Gorillakoppels zijn ook erg trouw. Bij diersoorten die er lossere seksgewoonten op nahouden, is de penis doorgaans veel groter.

[related-posts]

3. Monogamie:

Dat dieren door de band genomen veel verschillende partners hebben, vindt Dagmar van der Neut een kwakkel: “Dierenparen die in afgelegen of barre gebieden wonen, blijven meestal hun hele leven bij elkaar. Zij zijn op elkaar aangewezen om jongen groot te brengen.”

4. Ware liefde bestaat:

Verliefdheid en ware liefde bestaan in de dierenwereld wel degelijk. Bevers zonderen zich af om elkaar te likken en liefdevol te omhelzen, wat voorafgaat aan een potje vrijen. Maar ook de ‘love birds’, een papegaaiensoort, kunnen uren tegen elkaar zitten aanknuffelen.

Boek beesten

5. Homokoppels:

Ook homoseksualiteit is een wijdverspreid verschijnsel onder dieren. Vooral onder pinguïns zijn er vele homokoppels. Maar daarover wordt door andere soortgenoten meestal geen probleem gemaakt. Van homohaat, zoals bij de mens, is er in ’t geheel geen sprake.

Kortom, het macho-type, de adonis, de charmeur, de profiteur, de slapjanus of de gatlikker: ook in de dierenwereld worden ze zó uit de massa geplukt.

‘Het beest in ons’ van Dagmar van der Neut is een uitgave van Thomas Rap, maar ook te koop aangeboden in de Standaard Boekhandel.