Liefde doet heel wat met je lichaam!

Ongelofelijk wat een chemisch proces dit in gang zet.

Er gaat niets boven pure vriendschap en ware liefde. De warmte die we van geliefden krijgen, brengt keer op keer een glimlach op ons gezicht en kan ons de grootste ongelukken doen vergeten. Wist jij echter dat er een heel chemisch proces achter schuil gaat?

zeazeazezzz


Oxytocine

Wanneer je iemand knuffelt voor 10-20 seconden begint je lichaam oxytocine te produceren, dat is een stof die pijnstillend werkt en ervoor zorgt dat we kalmeren en ons verbonden voelen met de andere. Het is trouwens deze stof die ook vrijkomt wanneer je een orgasme hebt!

De pijnstillende werking is te verklaren door het feit dat oxytocine je bloeddruk met de helft kan verlagen, stress vermindert én een natuurlijke weerstand is tegen depressieve buien. Bovendien resulteert dit in een betere nachtrust!

Endorfine

Je weet vast wel dat liefdevolle gebaren en momenten je humeur sterk kunnen bepalen. Krijg je ook zo’n warm gevoel wanneer je geliefde onverwachts je hand vastneemt? Of wanneer je een lief berichtje krijgt van een vriend of vriendin? Wel, dat komt allemaal door de productie van endorfine in je hersenen. Endorfine wordt vaak het gelukshormoon genoemd en is cruciaal in de genezing van depressies, burn-outs of andere mentale ziektes. Onderzoek wees uit dat mensen die zich geliefd voelen een veel grotere kans maken om te genezen.

Naamloosezaeazezaeazeazea


Deze twee hormonen zijn verantwoordelijk zijn voor je mentale sterkte en doorzettingsvermogen. Dit verklaart ook meteen hoe het komt dat oudere mensen die al veel geliefden hebben verloren, zo cynisch en/of zuur in het leven staan. Hun productie van endorfine en oxytocine staat op een laag pitje, waardoor hun humeur neigt naar de pessimistische kant.

Liefde is enorm belangrijk én noodzakelijk om een gelukkig leven te leiden. Of het nu de liefde is van je partner, je vrienden, je familie, je kinderen, of je huisdier, het maakt allemaal niet uit zolang je maar liefde voelt, en je af en toe verrast wordt door een warm gevoel in je buik.

brothers-457234_960_720