Kleine mannen hebben happy partners

Ze staan vaak voor aanzien, status, rijkdom en macht.

koppel huwelijk

In hun eindrapport over een onderzoek van ‘kleine mannen’ komen de wetenschappers van de universiteit van Michigan met verrassende vaststellingen voor de dag. Blijkt immers dat kleine mannen uitstekende partners zijn, zelfs al is hun vrouw of vriendin veel groter dan hij. Daarnaast zijn zij doorgaans een uitstekende hulp in het huishouden en zijn ze zakelijk bijzonder succesvol. Huwelijken met kleine mannen blijven bovendien langer standhouden.

We hebben het hier terdege niét over zogenaamde ‘dwergen’ (achondroplasten, lilliputters) die een aangeboren ontwikkelingsstoornis van de pijpbeenderen hebben. Alle volwassen mannen die het onderwerp uitmaakten van het onderzoek waren gewoon ‘klein van gestalte’. Niet één van hen was groter dan 1m74. De meesten gaven toe dat ze al in hun tienertijd minder snel aan een lief geraakten, omdat meisjes ze minder aantrekkelijk vonden dan hun grotere leeftijdgenoten. Opmerkelijk is dan ook dat de meeste kleine mannen minder snel aan samenwonen of trouwen toe zijn. Maar eenmaal zij de ware hebben gevonden, blijven ze meestal onafscheidelijk. Over het algemeen zijn hun partners groter en ouder dan zij.

[related-posts]

Vooral het begin van een relatie is moeilijk en niet complexloos. Volgens het onderzoek doen de mannelijke shorties er alles aan om hun partner te plezieren en zichzelf te bewijzen, ook op seksueel gebied. In dit stadium stranden dan ook de meeste relaties. Maar wanneer de wederhelft het ‘aanvaardingsproces’ probleemloos heeft doorstaan, valt de relatie in een normale plooi en worden hun persoonlijkheid en hun innerlijk belangrijker dan hun uiterlijk. En zelfs dát vinden hun partners geen enkel probleem, integendeel, de meesten kunnen met hun ‘beertje’ best goed overweg, ook in gezelschap.

helpen huishouden

Kleine mannen blijken ook veel actiever dan grote, stoere binken. Niet alleen in hun werkomgeving -waar ze vaak opklimmen tot leidinggevende verantwoordelijken- maar ook thuis doen ze meer dan van hen wordt verwacht. Gemiddeld zijn de Danny DeVito’s van deze wereld bijna 10 uur per week met het huishouden begaan.

[related-posts]

In de marge toch nog dit: de meeste kleine mannen die aan het onderzoek deelnamen hebben ook één of meerdere kinderen. En die zijn niet groter of kleiner dan hun leeftijdgenoten!

Meer lezen over kleine mannen? ‘Kleine mannetjes’, uitgeverij Contact ISBN 9789025437275 .