Wat is ‘phubbing’ en waarom is het een probleem in relaties?

Qualitytime met je lief en zijn/haar gsm.

Ken je dat vervelende moment wanneer je tegen je schat probeert te praten, maar hij/zij je negeert omdat Instagram zijn/haar aandacht opvraagt? Het fenomeen heeft een naam: phubbing. De term komt van de Engelse woorden “phone” en “snubbing”, in het Nederlands “telefoon” en “negeren” of “afsnauwen”.
Uit onderzoek blijkt dat “phubbing” een enorme inpak heeft op onze relatie. Dat ontdekten professors James Roberts en Meredith David van de Baylor University’s Hankamer School of Business uit Texas.

Zij beschrijven “phubbing” als een manier waarop een partner afgeleid is door zijn of haar telefoon in het gezelschap van zijn of haar romantische partner. Je bent bijvoorbeeld over een enge droom van je aan het praten, maar je partner kijkt niet eens op omdat er een interessante foto op Instagram staat. Slechts 175 volwassenen werden onderzocht. De studie was dus te klein om zeker te zijn van de resultaten. Toch ontdekten de professors dit: hoe meer een partner aan “phubbing” deed, hoe meer de smartphone een onderwerp van discussie was in de relatie. En hoe meer er zo’n conflicten voorvielen, hoe minder tevreden de koppels over hun relatie waren.

foto_trekken_gsm


Nogmaals, de resultaten moet je met een korreltje zout nemen. Dat betekent niet dat het probleem uit de lucht gegrepen is. Dr. Jane Greer, een relatie-experte uit New York en auteur van het boek ‘What About Me? Stop Selfishness From Ruining You Relationship’, vertelt  in een interview dat ze de term “phubbing” niet kent, maar dat de problemen haar wel herkenbaar in de oren klinken.

“Mensen zagen er heel de tijd over”, aldus Greer. “Ze zijn op date, maar voelen zich buitengesloten omdat hun date de hele tijd aan het sms’en is. Daardoor krijgen ze het gevoel dat de tijd met hun partner niet zo belangrijk is als zijn/haar andere activiteiten en mensen in hun leven.”

[related-posts]