De Wereldgezondheidsorganisatie wil nieuwe maatregel invoeren

Homo’s duidelijk geviseerd.

Al wie homoseksueel is, zou in de nabije toekomst hiv-medicatie moeten nemen, ook al zijn ze niet hiv-positief. Althans, als het van de Wereldgezondheidsorganisatie afhing. Dan mag het wetenschappelijk al wel bewezen zijn dat deze groep van ‘anders geaarden’ een groter risico loopt om besmet te worden, deze maatregel lijkt me toch wel iets té strikt.

In haar betoog voert de organisatie aan dat het aantal aidspatiënten onrustwekkend toeneemt en dat op deze manier de strijd tegen hiv en aids kan opgevoerd worden. Wanneer alle gays en lesbo’s louter preventief medicatie namen, zou het aantal nieuwe gevallen van hiv in de homoseksuele populatie met een vijfde tot een kwart dalen, stellen experts. Dat zou voor gevolg hebben dat er de komende 10 jaar één miljoen minder besmettingen voorkomen zouden kunnen worden.

[related-posts]

In 2013 gebruikten wereldwijd naar schatting maar liefst 13 miljoen mensen aidsremmers. Door mensen die wel degelijk besmet waren. De medicatie werkte wél efficiënt, want van 2009 tot 2012 noteerde men 20% minder aidsdoden.

Maar om nu met de nieuwe maatregel in het bijzonder homoseksuelen te viseren, lijkt me een brug te ver. In de eerste plaats is de vraag: hoe gaat ze men ze uit de maatschappij lichten? … “Al wie homoseksueel is, steekt het vingertje op!”? In maar al te veel bevolkingsgroepen, zelfs werelddelen is homoseksualiteit nog altijd een taboe en zal men vooralsnog nooit ofte nimmer uit de kast komen. Laat staan als biseksueel, want daarover bestaat tot vandaag niet één zinnig rapport.

[related-posts]

En een tweede essentiële vraag: wat dan met andere risicogroepen? Injecterende drugsgebruikers, prostituees, gevangenisbewoners en de miljoenen hetero’s die wereldwijd maar al te graag met wisselende partners van bil gaan! Het is immers nog lang niet bewezen dat homoseksuele mensen de grootste verspreiders zijn van het vaak fatale virus.

Toeval of niet: gisteren deed het Rode Kruis via alle journaals een dringende oproep naar nieuwe bloeddonoren toe. Meer specifiek is er nood aan bloedgroep A en O. In principe zou iedereen een medisch pasje in zijn/haar portefeuille moeten bewaren, met daarop ook de eigen bloedgroep vermeld. Dan vraag ik me af: als de nood dan zo hoog is, gaat men al die milde bloedgevers en hun ‘gift’ dan ook testen of ze drager zijn van het hiv-virus?