Relatie-expert zegt hoe het is: wie moet betalen op een eerste date?

De nagel op de kop.

Matthew Hussey is een relatie-expert. Hij was een koppelaar op de Britse televisie en schreef een boek dat speciaal aan vrouwen gericht was: Get The Guy: Learn Secrets of the Male Mind to Find the Man You Want and the Love You Deserve. Daarin geeft Hussey wetenswaardige tips aan vrouwen om de juiste man aan de haak te slaan. Hoe wordt de man die ze willen, verliefd op hen?

[related-posts]

Na het uitkomen van zijn boek, gaf hij voordrachten doorheen Groot-Brittannië. Tijdens één van die lezingen wordt een opmerkelijke vraag gesteld. Als je op een date bent, wie moet er dan betalen? Als hij die vraag voorlegt aan het vrouwelijk publiek, krijgt hij een eenduidig antwoord te horen: de man.

Hij is daar duidelijk niet mee akkoord:

“Hij moet steeds betalen, maar jij moet steeds seks met hem hebben wanneer hij het zegt? Nee toch? Waar komt die dubbele moraal vandaan? Je kunt erover jammeren, maar op het moment dat jij tegen een man zeg dat hij moet betalen voor jouw tijd, is jullie relatie niet gelijk. Jij zegt: ‘Mijn tijd is belangrijker dan jouw tijd, dus moet jij betalen.’ Ik vraag me af welk paradigma je daarmee in leven roept.

Hier is wat ik denk. Als jij op een date gaat met een man en je stelt niet voor om jouw deel te betalen, ben je niet juist opgevoed. Als je op een date gaat en hij betaalt niet, is hij niet juist opgevoed.
Ik kan je nu meteen zeggen dat als ik iemand date en ze stelde nooit voor om te betalen, dat ik haar niet zou daten. Dat kan ik je nu zeggen. Want ik zou denken: ‘Dit is het meest beleefd dat ze zal zijn en ze probeert nu niet eens te betalen. Wat zegt dat over mijn toekomst?’
Laten we het vanuit een andere hoek bekijken. Ik zou mijn partner altijd op dezelfde manier behandelen als mijn beste vriend. Ik zou niet tegen mijn vriend zeggen: ‘Laten we altijd gaan uiteten en jij moet altijd betalen.’ Ik zou zeggen dat we teamgenoten zijn op elke manier dat we kunnen. 
Het kan zijn dat jij proportioneel minder kan doen dan hij kan. Dat is iets anders. Als ik tegen jou zeg: ‘Ik wil naar een top hotel dit weekend en het kost 1500 dollar per nacht’, maar jij zegt dat je het geld niet hebt, dan is het mijn job om te zeggen dat het niet erg is. Ik deed het omdat ik je wilde mee uitnemen.
Of als je allebei beslist om op vakantie te gaan en jij verdient proportioneel gezien een vijfde van wat hij verdient, dan zeg je dat je een vijfde van zijn vakantie betaalt. Dat is te gesimplificeerd uitgelegd, maar je begrijpt wat ik bedoel. Jij zegt: ‘Ik wil bijdragen op het niveau dat ik kan bijdragen.’

Laat me zeggen wat veel betekent voor een man: moeite doen. Wanneer hij het gevoel heeft dat je niet eens probeert om bij te dragen, voelt hij zich gebruikt. Elke man die zelfvertrouwen en eigenwaarde heeft, zal het gevoel hebben dat hij gebruikt wordt, wanneer een vrouw niet probeert bij te dragen. Het heeft niets met geld te maken. Het heeft alles te maken met het gebrek aan gebaar. Dus als jij van die man houdt, en jullie hebben verschillende financiële posities, probeer dan uit te zoeken wat je proportioneel gezien kunt bijdragen en behandel hem als jouw beste vriend.”

Video “Wie betaalt op een eerste date?”: