Erectiestoornissen zijn vaak een gevolg van psychische problemen

Wat als je penis niet meer meewerkt?

Impotentie wordt vaak gelinkt met een typische ouderdomskwaal. Laten we dit idee alvast uit de wereld helpen. Een tiener van 16 kan net zo goed last hebben van erectiestoornissen als een 65-plusser! Vandaar dat men in medische kringen een onderscheid maakt tussen ‘psychische’ impotentie en ‘fysieke’ impotentie.

Impotentie houdt in dat een man tijdens seksuele opwinding geen erectie krijgt of slechts een kortstondige of onvolledige stijfheid van de penis ervaart, waardoor geslachtsgemeenschap en zelfs masturbatie niet mogelijk is. De zin in seks is er heus wel, maar je lid volgt de signalen van je hersenen niet (meer).

1. Lichamelijke problemen:

Erectiestoornissen kunnen vele oorzaken hebben. Bij ongeveer 1/3 van de mannen met impotentie is er een lichamelijke oorzaak. Bij een zelfde aantal mannen is sprake van een psychisch probleem of een relatieprobleem. De derde groep bestaat uit mannen waarbij zowel lichamelijke als psychische of relationele problemen een rol spelen. Let wel, de meerderheid heeft wèl een spontane nachtelijke of ochtendlijke erectie maar is zich ervan meestal niet bewust.

Vele mannen panikeren bij de allereerste keer dat de penis niet meewerkt en de angst dat hen dit een tweede keer overkomt, kan dermate groot zijn dat ze ook dàn daadwerkelijk -gestuurd door de hersenen- niet tot een erectie komen. In dit geval spreekt met van ‘situatieve’ impotentie.

medicatie
Impotentie kan onder andere veroorzaakt worden door geneesmiddelen.


Maar erectiestoornissen kunnen zowaar een eerste uiting zijn van een lichamelijke aandoening. Suikerziekte en aderverkalking manifesteren zich vaak op deze manier. Maar ook bijwerkingen van geneesmiddelen tegen bv. hoge bloeddruk en depressie kunnen de normale seksdrang de kop indrukken. Ook roken heeft een niet onbelangrijke invloed op erecties.

(lees verder op de volgende pagina)