Er zijn 5 fases in liefde, maar de meesten blijven vastzitten in de 3de!

Raak jij verder dan de 3de fase?

Hoe komt het toch dat mensen steeds vaker en steeds sneller uit elkaar gaan? Koppels waarvan je dacht dat ze voor altijd gingen samen blijven, staan op het punt om te scheiden. Misschien zelfs je eigen relatie, die zo perfect leek, liep spaak na verloop van tijd… Waarom toch?

Voor de generatie van onze grootouders was het precies ondenkbaar om te scheiden, terwijl het nu aan de lopende band gebeurt. Jef Diamond, een Amerikaanse psycholoog, boog zich over dit fenomeen en stelde vast dat heel wat mensen wel degelijk de ware hebben gevonden, maar hun relatie véél te snel opgeven. Hij baseerde zijn uitspraken op meer dan 40 jaar ervaring binnen het terrein van huwelijkstherapie. Volgens Diamond zijn er 5 fases in liefde, en waar vorige generaties alle fases doormaakten, blijven de meeste recente generaties vastzitten in de 3de. Waarom? Ze geven te snel op.

Fase 1. Verliefdheid.

Dit is de rozewolkfase! De gelukshormonen gieren door je lijf en je bent gelukkiger dan ooit tevoren. Je bent verliefd, en iedereen mag het weten! Fase 1 staat gelijk met een oeverloos vertrouwen in je partner; je bent ervan overtuigd dat hij/zij je alles kan geven wat je hartje verlangt en al je wensen kan waarmaken. Telkens wanneer je naar hem/haar kijkt, voel je intens geluk en gaat er een heerlijk gevoel door je lichaam.

love-on-a-swing-cropped-1000x600


Fase 2. Verliefdheid wordt liefde.

De verliefdheid wordt sterker en jullie worden onlosmakelijk verbonden met elkaar! Na talloze dates gaan jullie eindelijk samenwonen en leren jullie elkaar echt kennen. Jullie worden een eenheid en hebben zo goed als geen geheimen meer voor elkaar. Maanden of jaren later kan dit zelfs versterkt worden door de komst van kindjes! De warmte van een gezin overvalt je keer op keer, en je voelt je ongelofelijk veilig en geliefd.

Fase 3. Ontgoocheling.

Het is normaal dat na verloop van tijd de liefde een beetje afkoelt. Het samenwonen, de kinderen, het werk… Het wordt allemaal een beetje veel en voor je het goed en wel beseft, zit je in een zodanige routine dat je relatie veel magie en vuur heeft verloren. Het gedrag van je partner is voorspelbaar, en de dingen die je vroeger zo schattig vond, zijn nu verschrikkelijk storend geworden. Je hebt het gevoel dat je snakt naar een pauze, want jullie lopen er allebei niet bepaald gelukkig bij…

De meeste koppels geven nu op…

amplt3-broken-heart-heartbreak-love-love-loss-together-forever-favim-com-54400


(lees verder op de volgende pagina)