Enkele tips om een gesprek te beginnen

Met klassieke openingszinnen val je door de mand.

Je oog valt op iemand en je zou niets liever hebben dan dat zij/hij jou aanspreekt en het ijs breekt. Zowel mannen en vrouwen hebben er moeite mee om een gesprek aan te knopen. Inmiddels zijn klassieke openers al zo bekend dat iedereen je wel doorheeft. Met zinnen als ‘Waar ken ik jou van?’ of ‘Kom jij hier vaak?’ zal je tegenwoordig niet veel opschieten. Integendeel, ze worden als opdringerig beschouwd.

De Britse relatiedeskundige Jean Smith maakte er zowaar een studie van en in haar jongste publicatie geeft ze je zelfs een aantal tips mee. “Iemand versieren is veel makkelijker dan je denkt.”, oppert Jean, “Je moet alleen een goeie aanleiding zoeken om het over iéts behalve over jezelf te hebben!”

[related-posts]

Zo zou een supermarkt de perfectie locatie zijn om een babbel te beginnen. Sta je naast iemand nabij de groenten- of fruitrekken, kan je meteen haar/zijn interesse wekken door bijvoorbeeld te vragen: “Heb jij deze soort appels al gegeten?”. In geen tijd ben je aan de praat. Eenzelfde trucje kan je toepassen in een bar of restaurant: “Heb jij die cocktail al geprobeerd?” of “Hoe is de huiswijn hier?”. Zou jij je beledigd voelen als iemand je dit vraagt?…

Volgens de relatiedeskundige is een object altijd een goede reden om op een normale manier een gesprekje te beginnen. In een park is vaak de hond ook een reden om contact te hebben. Maar in alle gevallen is het volgens Jean Smith belangrijk dat je ook oogcontact hebt en je jezelf geen geforceerde houding toemeet. Ook humor wordt in dit stadium vaak niet geapprecieerd. Daarvoor moet je elkaar al beter kennen.

[related-posts]

Zelf hecht ik aan de uiteenzetting van Jean Smith wel geloof, maar het is mij al meer dan eens overkomen dat iemand mij benadert met een object als een iPad of een vraagje over mijn pc-gebruik. En daarvan weet ik de ballen!…