Apart slapen, een trend?

Uit een recente enquête van het communicatiebureau Ketchum Brussels blijkt dat 1 op 5 Vlaamse koppels in aparte bedden kruipt, wanneer ze slapengaan.

Dat is een hoog cijfer, maar de trend was al eerder gesignaleerd in het Verenigd Koninkrijk.

Aparte bedden betekenen daarom nog geen aparte kamers en al evenmin betekent dit dat de partners elkaar niet meer kunnen luchten. Het motief om elk een eigen bed te betrekken, is in de eerste plaats dat de slaapkwaliteit dan zoveel beter is. Dit werd eerder al wetenschappelijk bewezen.

Het excuus dat je partner te luid snurkt of te woelig is, is een cliché dat maar al te vaak wordt geopperd als een signaal van een tekort aan liefde. Uitgeslapen wakker worden leidt tot een betere verstandhouding tussen de partners tijdens de dagelijkse beslommeringen. Zeker als er ook kinderen in huis zijn.

Trendwatcher Herman Konings gaat nog verder in zijn betoog voor het apart slapen : “Apart slapen kan zelfs werken als een afrodisiacum. Het kan de begeerte om seks te hebben behoorlijk aanwakkeren!”

Overigens ìs het vandaag de Internationale Dag van de Slaap! Vandaar dat ik al een paar uren loop te geeuwen… Maar hoe viéren we dit nu? Met een dutje overdag of met de intentie vandaag vroeger in bed te kruipen dan anders? Of met het vooruitzicht dat ik vannacht op de sofa mag slapen en mijn partner het dubbelbed inneemt?