Aantal seksverslaafden neemt toe

Naast de AA bestaat al sinds 2008 de zelfhulpgroep SA in ons land!

Al decennia praten menselijk openlijk over de zelfhulpgroep AA, wat staat voor Anonieme Alcoholisten. Maar wie wist dat er ook zoiets bestaat als de SA, wat staat voor ‘Sexaholics Anonymous’ of beter gezegd, Anonieme Sexaholics? Pas sinds kort komt de vereniging in het nieuws, omdat het aantal seksverslaafden in enkele jaren tijd bijna is verdubbeld! Dé grote schuldige van dit fenomeen kan je zo aanwijzen: het internet! Die heeft alle grenzen verlegd, zo niet uitgevaagd.

Seksverslaving: een delicaat onderwerp. Iemand die een halve bak bier per dag drinkt, wéét van zichzelf wel dat hij een alcoholverslaafde is. Maar hoe weet je nu of je een seksverslaafde bent? Niet iedereen drinkt alcohol, maar elk van ons heeft wél seks, al gaat het in vele gevallen ‘maar’ om zelfbevrediging. Seksuologen krijgen hoofdzakelijk mannen over de vloer en sinds internet zowat een open boek en forum voor seks is geworden, blijkt de gemiddelde man veel meer te masturberen dan ooit tevoren. Een niet in te schatten aantal zoekt daarvoor opwinding en verleiding via betalende websites en virtuele seksvriendinnen, waarmee ze uitvoerig en intiem kunnen chatten. Wanneer de rekening almaar oploopt, de moeilijkheden op familiaal vlak toenemen en de invloed op zijn werkprestaties groter wordt, zoekt de ‘patiënt’ naar hulp.

[related-posts]

Toen de SA in België met haar sessies startte, begin 2008, waren de leden ook hoofdzakelijk mannen. Zij gingen vooral ten onder aan het geld dat ze uitgaven aan prostituees, seksbioscopen, naaktparty’s en escortebedrijven. De huidige interesses richten zich vooral op het veel toegankelijker internetbereik, die vaak de aanleiding is tot een betaalde live date. Het aantal relaties dat eruit voortvloeit is zeer miniem, terwijl precies dát het doel is van de meeste mensen die een reële date aangaan. In de werkgroepen ligt het accent daarom niet zozeer op seks, dan wel op relatievorming.

Mensen die hulp zoeken voor hun verslaving worden doorgaans overmand door een sterk gevoel van schuld en schaamte. Hoewel de stap naar de AA al bijzonder groot lijkt, blijkt de stap naar de SA niet zo onoverbrugbaar dan men vermoedde. Integendeel, de vereniging heeft haar activiteiten uitgebreid en na Antwerpen, Brussel en Leuven kan men nu ook in Gent aansluiten bij een zelfhulpgroep. Meer info vind je via sexaholicsanonymous.be .

[related-posts]

En als je enige twijfel moest hebben over je eigen seksuele bedrijvigheid en verlangens, op internet vind je verscheidene sites die je via een vragenlijst een evaluatie van je ‘graad van verslaafdheid’ toereiken. Uit het aanbod kozen wij voor deze site, omdat parallel ook je drang naar een relatie wordt bevraagd.