Aantal echtscheidingen daalt

Eeuwige trouw duurt gemiddeld 15,7 jaar.

Hoewel we 2014 bijna uitwuiven, maakte FOD Economie pas vorige week de jaarlijkse echtscheidingsstatistieken van 2013 bekend. Daaruit blijkt dat 24.872 huwelijken vorig jaar op de klippen liepen in ons land. Dit lijkt een duizelingwekkend aantal, maar vijf jaar geleden waren dat er nog 36.366. Sindsdien daalt het aantal gestaag, maar anderzijds zijn er ook almaar minder mensen die in het huwelijk treden.

Uit de statistieken komen wel een aantal merkwaardige feiten naar voor. Als je gemiddeld 40 à 45 jaar oud bent en nog altijd gehuwd met je eerste liefde, dan moet je wel extra aandacht besteden aan je relatie. Op die leeftijd hebben immers de meeste officiële scheidingen plaats. ‘Op elkaar uitgekeken’ en verliefd zijn op een ander zijn de belangrijkste redenen. En misschien niet verrassend: een tweede huwelijk strandt meestal al binnen de 10 jaar.

[related-posts]

Hoewel de partners in België het gemiddeld 15,7 jaar met elkaar volhouden, is er doorgaans een piek van scheidingen na 7 jaar huwelijksleven. Na de ‘zeven vette jaren’ volgen ook doorgaans de zeven magere. Hoewel het liefdesvuur niet meer brandt, zijn de kinderen meestal dé reden om er nog een zevental jaren aan toe te voegen.

Eenmaal de leeftijd van 50 gepasseerd, daalt het aantal echtscheidingen fors. Een ‘zilveren jubileum’, wat staat voor 25 jaar huwelijksgeluk, wordt de jongste decennia dan ook uitbundiger gevierd dan vroeger. Toch werden er in 2013 nog 6 echtscheidingen genoteerd van mensen die hun gouden jubileum (50 jaar) al achter de rug hadden. Daar tegenover verbraken in ons land ook 2 koppels hun huwelijksgelofte binnen het jaar!

[related-posts]

Vroeger stapte men vaak in het huwelijksbootje uit financiële overwegingen. Door ‘de nieuwe zeden’ en wetten gaat het momenteel eerder om liefdesgeluk. Bij nakende scheidingen speelt geld een belangrijke rol, maar de meeste partners schijnen erg goed op de hoogte te zijn van de wetgeving over alimentatie en verdeling van ‘have en goed’.

Al bij al is de daling van het aantal scheidingen in ons land een positieve trend. Temeer omdat een scheidingsprocedure veel minder rompslomp en tijd vergt dan vroeger. Jawel, je kan de hele procedure al online opstarten!