8 tips voor zelfliefde: Waarom de grootste vijand voor geluk in jouw eigen hoofd zit

Perfectie bestaat niet.

Je eigen tekortkomingen aanvaarden en jezelf liever zien. Dat is de oplossing om niet in een negatieve cirkel vol twijfels terecht te komen of zelfs een depressie te vermijden. “Dat de maatschappij ons hoge idealen oplegt, is één ding, maar van onszelf gaan verlangen dat we aan dat perfecte plaatje voldoen, is iets anders”, aldus Dr. David Dewulf, mindfulness-coach en auteur in De Morgen.

“We doen dat uit angst om niet door onze omgeving aanvaard te worden: mensen zijn als de dood voor de afwijzing van anderen. We zijn en blijven immers sociale dieren die de omkadering van een sociaal vangnet nodig hebben.”

hartje liefde“Wie zichzelf te veel wil aanpassen aan dé norm, zal uitgroeien tot een grijze muis die elk gevoel van eigenheid, uniciteit of autonomie verloren heeft. Pas wanneer je niet bang bent om fouten te maken, of je niet schaamt voor eventuele tekortkomingen, kan je je ook open en spontaan opstellen, en dat zorgt voor een beter en échter contact met iedereen.”

“Wie kan aanvaarden dat hij afwijkt van dé norm, en dat eventueel zelfs kan zien als een sterkte in plaats van een gebrek, zal zich meer durven verdiepen in wie hij écht is.”

8 tips voor zelfliefde

  1. Ontdek jezelf: wat wil jij in het leven?
  2. Tekortkomingen zijn geen fouten, maar een bron van schoonheid
  3. Niet volmaakt is ook goed genoeg
  4. Wees dankbaar voor de dingen die wel positief zijn
  5. Vergelijk je niet met anderen, dat is een straatje zonder eind
  6. Wees niet te kritisch voor jezelf
  7. Aanvaard dat je niet perfect bent
  8. Haal het beste in jou naar boven door meer zelfliefde te tonen