8 signalen dat je relatie een gevaarlijke ‘liefdesbom’ is

Toxisch en beklemmend.

Hoe kun je weten of je in een goede of in een slechte relatie zit? Het is niet altijd gemakkelijk te zeggen. Toch is het in sommige gevallen erg duidelijk dat de relatie allesbehalve een sprookje is. Zelfs als je verliefd bent, weet je gewoon dat de romance slecht zal aflopen. (Zeker als je deze 10 tekens aan de wand herkent.)

In andere gevallen is het minder duidelijk. Alles lijkt in het begin goed te gaan, maar na verloop van tijd merk je dat er iets niet pluis is. ‘Phubbing’ is bijvoorbeeld zo’n gevaarlijk fenomeen tijdens het daten. Nu is er een nieuwe datingtrend waar experts voor waarschuwen: love bombing. In het kort betekent het dat een partner op een stiekeme manier de relatie zal controleren en jou zal manipuleren. Een ‘liefdesbommenwerper’ herken je aan deze 8 signalen:

1. Dingen gaan snel

Het is natuurlijk moeilijk om in het begin van de relatie met je voet op de rem te drukken. Dat hoeft ook niet, of toch niet altijd, maar wel als de relatie een manipulatief kantje heeft. Manipulators zullen er immers alles aan doen om je zo snel mogelijk in hun wereld te lokken. Vanaf de eerste dates noemen ze je een soulmate en de belangrijkste persoon van de wereld. Jullie zijn ‘perfect’ voor elkaar.
Er zit echter een addertje onder het gras. Clinisch psychatrist Dale Archer, auteur van het boek Better Than Normal, waarschuwt voor dit gedrag. Het is volgens hem een manier van manipulators om hun slachtoffer voor zich te winnen, om dan ineens controle te hebben en agressief te worden.

2. Ze maken meteen beloftes over de toekomst

Het lijkt alsof je de meest romantische persoon ter wereld hebt gevonden. Je nieuwe vlam praat al over een toekomstige trouw, huwelijksreis en zelfs kinderen. Volgens Dr. Archer is dat een serieuze rode vlag: “Zulke types zijn ervan overtuigd dat jullie voor altijd bij elkaar horen. Ze beschrijven de toekomst in zo’n detail dat het precies een screenplay uit een Hollywoodfilm lijkt. Zo doen ze je geloven dat ze onmisbaar zijn voor jouw toekomstig geluk.”

Via giphy.com(lees verder op de volgende pagina)