3 manieren om te reageren op afwijzingen

Waarom doet het zoveel pijn?

boosvrouwAfwijzingen zijn de meest voorkomende emotionele wonden die we kunnen oplopen in het dagelijkse leven. Tegenwoordig zijn we dankzij digitale media en dating apps verbonden met heel veel personen tegelijkertijd. Maar dat betekent dat we ook meer kwetsbaar zijn als iemand anders niet ingaat op onze vragen. Welke afwijzing dan ook, groot of klein, het bezorgt ons steeds een vervelend gevoel en doet pijn. Of iemand nu niet reageert op een berichtje, sms of zelfs een foto niet leuk vindt op Facebook, het zijn allemaal mogelijkheden om een gevoel van afwijzing te ervaren.

Hoe komt het dat we daar zo zwaar aan tillen? Psycholoog Guy Winch heeft een duidelijk antwoord. Wetenschappers ontdekten dat dezelfde gebieden in onze hersenen worden geactiveerd bij een afwijzing dan bij fysieke pijn. Afwijzingen hebben invloed op onze eigenwaarde en ze destabiliseren onze behoeften om ergens bij te horen. Op die manier doen we onszelf nog meer pijn. De grootste afwijzing is om gedumpt te worden in een relatie of een onbeantwoorde liefde te hebben.

Gelukkig bestaan gezonde manieren om met deze negatieve gevoelens om te gaan en te werken aan de wederopbouw van onze eigenwaarde en vertrouwen.


(lees verder op de volgende pagina)