10 angstaanjagende feiten over vagina’s die je nog niet wist

Wat?!

De vagina of schede is het inwendige deel van het geslachtsorgaan bij vrouwen. Het verbindt de baarmoeder met de buitenkant van het lichaam. Het uitwendige deel wordt vulva genoemd. De vagina is geschikt om de penis in te brengen bij de geslachtsgemeenschap. Als daar een zwangerschap uit voorkomt, is de vagina een deel van het geboortekanaal bij de bevalling. Die zaken weten we nog wel allemaal. Toch kan je niet alwetend zijn, dat bewijzen deze 10 opvallende en soms zelfs angstaanjagende feiten over het vrouwelijke geslachtsorgaan.

1. Een vagina dentata kan ‘min of meer’

scheren scheermesDat is een mythologische voorstelling van een met tanden uitgeruste vrouwelijke geslachtsopening die wordt aangetroffen in de overlevering van een aantal oude culturen. Op die manier zou de penis van de man kunnen afgebeten worden. In zeer uitzonderlijke gevallen kan een dermoidcyste wel voor dit verschijnsel zorgen. Dat is een holletje met een stevige rand gevuld met huid, haar, talg, vet en nagelresten. Dat kan soms erg scherp zijn. Dus als zo’n cyste in de buurt van de vagina ontstaat, dan heb je een soort van vagina dentata, maar bijlange niet zoals in de mythe.

2. De baarmoederhals blijft veel vrouwen verbazen

gynefix spiraaltje voorbehoedsmiddel baarmoeder 1De baarmoederhals ondergaat gedurende de menstruatiecyclus een aantal veranderingen. Vlak na de menstruatie is de baarmoederhals gesloten en ligt hij ondiep in de vagina. Wanneer de tijd van de ovulatie nadert, kruipt de baarmoederhals weg naar binnen, wordt zachter van structuur en opent zich een beetje. Na de ovulatie komt de baarmoederhals weer terug in de lage, gesloten positie. Daardoor denken vrouwen soms onterecht dat iets in hun vagina is achtergebleven, zoals een deel van een tampon.


(lees verder op de volgende pagina)