Wijnliefhebber? Dan kan je best Servië eens bezoeken

8 wijnregio’s en 77 wijngaarden wachten om ontdekt te worden.

Wie Servië zegt, denkt wellicht niet spontaan aan wijn. Toch is het land al sinds jaar en dag een belangrijke wijnbestemming. Zowel in het Centrale Servische gedeelte als in de noordelijke Vojvodina ligt het bezaaid van de wijngaarden. Rode draad hierin vormen de Donau en de Sava die medeverantwoordelijk zijn voor de prima omstandigheden waarin men in Servië aan wijnbouw kan doen. Dit in combinatie met een gunstig landklimaat en een gevarieerde bodem stellen de Servische wijnbouwers in staat om wijn van topkwaliteit te produceren. Wij selecteerden alvast een paar van de meest charmante en exclusieve Servische wijnhuizen die makkelijk op eigen houtje te ontdekken zijn bij een bezoek aan Servië. Sommige onder hen bieden ook de mogelijkheid om er te overnachten of heerlijk te dineren. In vino Serbitas!

Servië is één van de oudste wijnlanden in Europa. De Servische wijncultuur dateert met name al uit de tijd van de Romeinen. Doorheen de eeuwen wist Servië zich als wijnland te ontwikkelen, in die mate zelfs dat het in de eerste helft van de 20ste eeuw de grootste wijnproducent van Centraal-Europa was en de Servische wijnen internationale faam genoten. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de Servische wijnbouw echter in verval en beschikte men niet meer over de middelen om te concurreren met de Europese en wereldwijnen die veel modernere technieken gebruikten. Maar de afgelopen 15 jaar is er een absolute revival van de Servische wijnen aan de gang en wordt er opnieuw volop geïnvesteerd in nieuwe technieken, professionele machines en de ontwikkeling van nieuwe druivensoorten. Dit alles resulteert in moderne wijnhuizen, een uitgebreid gamma aan kwaliteitswijnen en een toeristisch aanbod dat zich stilaan rond de wijnbouw ontwikkelt. De volgende 5 wijnhuizen laten alvast zien wat het Servische wijntoerisme in haar mars heeft.

1. Podrum Radovanovic: awardwinnende wijn in het Toscane van Servië

Het wijnhuis Podrum Radovanovic heeft een rijke geschiedenis: grootvader Milos Radovanovic begon reeds met wijnbouw aan het begin van de 20ste eeuw. Nadat de wijnactiviteiten na het einde van WOII gestopt werden besliste kleinzoon Miodrag in 1990 om het wijnimperium van zijn grootvader opnieuw op te bouwen. En met succes, want het wijnhuis mocht al meerdere gouden medailles in ontvangst nemen op heel wat internationale wijnfestivals. Vooral de Cabernet Sauvignon is een absolute topper in het gamma en wordt zelfs geschonken op de vluchten van Air Serbia. Daarnaast verbouwt Podrum Radovanovic ook Sauvignon Blanc, Riesling en Chardonnay. De wijngaard van Podrum Radovanovic is gelegen in het hart van Sumadija, een streek die ook wel bekend staat als het Toscane van Servië en maar een uurtje rijden van Belgrado verwijderd is. Het wijnhuis biedt begeleide bezoeken aan, inclusief proeverij.

Meer info: http://www.podrumradovanovic.rs/en/home.html .

Radovanovic-1


(lees verder op de volgende pagina)