Wetenschappers hebben slecht nieuws: dit land mag zich voorbereiden op enorme verwoesting

0
1249

Aardplaten.

Internationale wetenschappers waarschuwen voor een aardbeving met een kracht van 9.0 op de Schaal van Richter en een daaropvolgende verwoestende tsunami. Dat kan elk moment gebeuren in Nieuw-Zeeland. Het land bevindt zich boven een subductiezone, waar een oceanische aardplaat onder een continentale aardplaat schuift.

In november 2016 werd Nieuw-Zeeland al eens getroffen door een beving met een kracht van 7.8, maar al bij al viel de schade toen nog mee. “Wij willen de mensen nadrukkelijk waarschuwen dat die aardbeving zeker niet de zwaarste was”, wordt geologe Ursula Cochran geciteerd in Het Nieuwsblad.

(lees verder op de volgende pagina wat Nieuw-Zeeland te wachten staat)

“We denken bijvoorbeeld aan een zeebeving zoals in 2011 in Japan. In het epicentrum werd er toen ook een kracht gemeten van 9.0 op de schaal van Richter. Ook daar volgde een tsunami. Bijna 16.000 mensen lieten toen het leven.”

Maar het kan nog veel erger. Er wordt zelfs rekening gehouden met een vergelijkende verwoesting zoals in Zuid-Oost-Azië in 2004 toen bijna 230.000 mensen het leven lieten in Indonesië, Sri Lanka, India en Thailand.

GEEN REACTIES