Volgens NMBS rijden 9 op 10 treinen op tijd: “Onmogelijk, ze moeten hun meetmethode aanpassen”

0
106

Stiptheid.

Het is vaak terugkerend onderwerp van discussie: rijden de treinen van de NMBS op tijd en geraak je overal zoals op vooraf aangegeven staat? Jammer genoeg komen veel werknemers elke dag te laat op hun werk, terwijl ze daar zelf niets aan kunnen doen.

Test-Aankoop en TreinTrambus besloten daarom zelf om de proef op de som te nemen en zij kwamen tot een heel andere bevinding dan de NMBS, die beweert dat maar liefst 90% van de treinen geen vertraging heeft.

“De cijfers die de NMBS zelf weergeeft lijken in niets op de ervaring die reizigers elke dag opdoen. NMBS-baas Sophie Dutordoir zegt dat ze reizigersinformatie hoog in het vaandel draagt. Welnu, dit is de ideale gelegenheid”, aldus Kees Smilde van reizigersvereniging TreinTramBus.

Video: Volgens NMBS rijden 9 op 10 treinen op tijd: “Onmogelijk, ze moeten hun meetmethode aanpassen”


(lees verder op de volgende pagina voor de reactie van de NMBS)

De NMBS gebruikt andere meetpunten en daarom zouden de cijfers zo sterk verschillen van elkaar. “Onze cijfers zijn de enige officiële cijfers die wetenschappelijk worden vastgelegd. We meten de stiptheid van alle treinen op het de volledige spoorlijn. TreinTramBus heeft daar nu een aantal treinen uitgenomen en die cijfers uitvergroot”, is de reactie van Thomas Baeken van de NMBS in VTM Nieuws.

“Het officiële stiptheidscijfer communiceren wij elke maand. Dat wordt inderdaad gemeten op basis van het eindstation. Als een trein dus vertraging goedmaakt tijdens de rit, wordt die eerste vertraging niet mee opgenomen. Maar we publiceren maandelijks ook stiptheidscijfers van alle treinen, dus reizigers kunnen al die gegevens terugvinden. Ik begrijp dan ook niet waar die kritiek vandaan komt. We doen wat ze vragen en stellen de cijfers ter beschikking.”

GEEN REACTIES