Vliegangst? Nergens voor nodig!

Aantal vliegtuigcrashes daalt!

Er waren vorig jaar een paar vreselijke vliegtuigongevallen die we ons allen nog geheugen, maar toch was 2014 het beste jaar ooit voor de luchtvaartveiligheid. Aviation Safety Network, een Nederlandse database die sinds 1996 alle crashes in kaart brengt, meldt dat tijdens het jongste decennium het aantal vliegtuigongevallen gestaag daalt.

In 2014 stortten wereldwijd ‘maar’ 21 vliegtuigen neer. Daarbij lieten 990 reizigers het leven en dit is een minder opbeurend weetje. Maar je kan deze cijfers ook in een ander daglicht zien: de kans dat je op een dodelijke vlucht zit, is slecht 1 op de 2,38 miljoen! In 2013 was die kans nog iets groter: 1 op de 1,91 miljoen vluchten kenden een fatale afloop.

[related-posts]

En misschien kan dit getal je wel van je vliegangst afhelpen: in 2014 stapten in Zaventem meer dan 21 miljoen passagiers (!) in een vliegtuig en allemaal bereikten ze veilig hun bestemming. Het is een waarheid als een koe dat een autorit minder veilig is!

Eén van mijn petekinderen had ook vliegangst. Tijdens de vakantie nam ik haar mee naar Steenokkerzeel (randgemeente van Zaventem) en zijn we samen op een terrasje gaan zitten van taverne ‘Jumbo’. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht op de luchtruimte, maar kan je nauwelijks een fatsoenlijk gesprek aangaan. Om de haverklap zoeven de vliegtuigen haast boven je hoofd heen, klaar om te landen. Aanvankelijk moest ik haar handje vasthouden door het overdonderende lawaai en vooral het verbluffende spektakel. Na een poos raakte ze zelfs de tel kwijt: het aantal vliegtuigen dat je er in korte tijd ziet landen ís ook nauwelijks bij te houden.

[related-posts]

Geloof het of niet, na geen uur was mijn petekind niet meer in te tomen en maakte ze de ene foto na de andere met het fototoestel dat ze net van mij cadeau had gekregen. Van een selfie was toen nog geen sprake, maar enkele weken later ontving ik wel aan aantal foto’s van haar nabij één van de vliegtuigraampjes, op weg naar de Canarische eilanden. En ze lachte al haar tanden bloot!…