Snelle check die je toont of water schoon is

Bizarre tip om watervervuiling te testen

Vermoedelijk droomt iedereen hier wel eens van: tijdens je zomerse reis even halt houden bij een rivier en een ongedwongen duik nemen in het verfrissende water. Maar hoe fris en gezond is dit water wel? Overàl ter wereld blijken rivieren vervuild en al oogt het water helder, wie zegt dat daarin geen kwalijke stoffen werden gedropt?

Onderzoekers van de Britse University of Sheffield gingen al jaren met proefbuisjes en testproducten op stap om ontdekken hoe je op een eenvoudige manier kan achterhalen of het water al dan niet ernstig vervuild is. Dit is hun oplossing: hang er een paar schone tampons in! Dit gaat sneller en goedkoper dan watermonsters nemen om die vervolgens te onderzoeken in het lab.

[related-posts]

Hoe werkt hun tamponmethode dan wel? In vies afvalwater vind je optische witmakers; blekende chemicaliën die bv. in wasmiddelen en shampoo zitten. Is er een rioolbuis lek of verkeerd aangesloten? Dan komen die stoffen in rivieren terecht. Om dat te testen, hangen de wetenschappers tampons in de rivier. Die absorberen het water, inclusief de optische witmakers. Daarna wordt het volgezogen katoenen rolletje onder een blacklight gelegd. Licht het katoen op? Dan zitten er witmakers in het water en is de rivier vervuild. Geeft de tampon geen glow-in-the-dark-effect? Dan is het water gegarandeerd schoon.

Klinkt allemaal eenvoudig, maar uiteraard heeft lang niet iedereen een blacklight-tester bij de hand. En bovendien: in welke mate zijn de tampons zèlf alles absorberend? Deze proef is veel betekenend: kijk zelf wat er in je lichaam achterblijft als je de tampon uit je schede verwijdert: