Primeur: nieuwe bewoonde planeet ontdekt!

Fascinerende beelden van een unieke expeditie.

Men heeft het lang geheim kunnen houden, maar in augustus 2014 werd zowaar een nieuwe bewoonde planeet ontdekt. In de eerste rapporten die zopas werden vrijgegeven, drukt de expeditieleider zich vrij poëtisch uit over wat hij met zijn ogen waarnam toen hij de planeet betrad:

‘Deze plaats is vergelijkbaar met onze planeet. Het is ietwat gekker, vreemder. Bijna primordiaal. Het landschap ziet eruit alsof het vers gesneden is met een bot mes. Gevormde kraters omringen je terwijl ze smachten naar adem. De enorme verscheidenheid van het gebied is moeilijk om te bevatten. Om eerlijk te zijn voelde het op het eerste gezicht gevaarlijk aan, dus namen we voorzorgsmaatregelen. Maar wat een schoonheid!’

[related-posts]

De expeditieleider, Alex Cornel, legde alles vast op video en becommentarieerde zijn bevindingen. Maar de beelden zijn net iets té goed en tegelijk te verwarrend om geloofwaardig te zijn. En já, dit is ook allemaal fake!… Toch is deze mini-documentaire schitterend gemaakt en had Alex voor andere camerastandpunten en zonderlinge plekjes gekozen, zou de helft van de bevolking er nog intrappen ook.

Video “Iceland”:

[related-posts]

Alex doopte de nieuwe planeet ‘Iceland’, en daar had hij dan weer weinig fantasie voor nodig. In werkelijkheid bevond hij zich namelijk in… IJsland! Uit onze lessen aardrijkskunde weten we dat dit een Europees land is en dat Reykjavik de hoofdstad is, maar hoeveel landgenoten hebben deze ‘planeet’ ooit bezocht? IJsland is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vasteland en wordt omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken (tussen IJsland en Groenland) in het westen en de Groenlandzee -een deel van de Noordelijke IJszee- in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel.

IJsland heeft een oppervlakte van plusminus 103 vierkante meter, maar is één van de meest dunbevolkte landen ter wereld. Naar schatting zouden slechts 350.000 mensen er hun draai kunnen vinden. De bewoners zijn zo goed als eenzaten die ook hun eigen taal hanteren, het IJslands, dat zelfs door Scandinaven niet te begrijpen is.

[related-posts]

De jongste jaren proberen reisbureaus IJsland aan te prijzen, maar dan richten ze zich in de eerste plaats tot avonturiers en natuurliefhebbers. Een heus toeristisch oord is het nog lang niet, maar als je surft naar andere bestaande sites over dit ‘vergeten land’, zal enig gevoel van goesting je wel bekruipen.