Opgelet: niet alle fietshelmen zijn even veilig!

Touring pakt uit met verrassende bevindingen.

Nederland is en blijft het fietsland bij uitstek maar blijkt dat ons land aan een ferm inhaalmanoeuvre bezig is. Vooral de jongste twee jaar neemt het aantal fietsers in het verkeer gestaag toe en daar zit de opmars van de elektrische fiets voor veel tussen. Maar dit betekent helaas ook dat er in dit land almaar meer ongelukken gebeuren met fietsers. En daar zit dan weer het gebrek aan degelijke fietspaden voor veel tussen.

Maar ook de fietshelm maakt een groot verschil uit, wat de gevolgen van een ongeval uitmaakt. Mobiliteitsorganisatie Touring ging na dat bij een ongeval de kans op een hoofd- en hersenletsel met maar liefst 45% vermindert als je een fietshelm draagt. In 2014 raakten er 9.013 fietsers al dan niet zwaar gewond bij een verkeersongeval. Het merendeel droeg geen fietshelm!

Zachte fietshelmen zijn veiliger:

Hoewel de fietshelm in ons land niet verplicht is, wijst Touring er op dat het wèl dragen ervan veel leed kan besparen. Maar precies omdàt er geen helmplicht is, zijn er verscheidene helmen op de Belgische markt die niet 100% betrouwbaar en veilig zijn.

(lees verder op de volgende pagina)