Ooit al eens links van de weg gereden?

Dit leer je niet in één-twee-drie!

Rijden in een wagen met automatische versnellingen went snel, maar ooit al eens in een land beland waar er links van de weg wordt gereden? Pakweg 15 jaar geleden reisde ik door het prachtige Ierland en dit kan je niet beter doen dan met een huurauto. Ik wist wel dat men er links van de weg rijdt, maar in eigen land is er niet één rijschool waar je op voorhand een beetje kan ‘oefenen’. Ik heb de reis gelukkig zonder builen of blutsen overleefd, maar mijn besluit stond vast: nooit meer!…

Dat het stuurwiel zich rechts in de wagen bevindt, is niet zo’n onoverkomelijke aanpassing, maar dat je je hele rijgedrag moet omschakelen naar ‘links rijden’, is een ander paar mouwen. Vermijd een babbelzieke passagier naast je en concentreer je met je volle verstand op de weg. Je mag aan niets anders denken dan aan de verkeersregels, al denk je van bij het eerste ritje: waarom kan dit nu in godsnaam niet in elk land ter wereld op dezelfde manier als in de Benelux?

[related-posts]

Vreemd genoeg reed men hier in vroegere tijden ook links van de weg. Dan heb ik het vooral over karren en alles wat mobiel was. Uit opgravingen blijkt dat zelfs tijdens de Romeinse tijd alle ‘weggebruikers’, dus ook het voetvolk, de regel van links respecteerden. De meeste Romeinse soldaten vochten met hun zwaard in de rechterhand en bijgevolg konden ze de vijand beter benaderen vanuit een linkse positie. Ook in de Middeleeuwen paste men om dezelfde reden die regel toe. Tijdens riddertornooien hadden de vechtersbazen hun lans in hun rechterhand terwijl ze op hun paard zaten.

Het rechts rijden werd later in eerste instantie uit praktische overwegingen gedaan: bestuurders van paardenkarren en -koetsen zaten het liefst links op de bok met de zweep in de rechterhand. Om goed de afstand tot andere karren en koetsen te kunnen zien, reden ze er rechts voorbij. Napoleon voerde dit in Frankrijk als algemene regel in en daarmee in grote delen van Europa waar hij heerste.

[related-posts]

Momenteel zijn er nog zo´n 75 landen/plaatsen -waaronder veel eilanden- in de wereld waar links wordt gereden. De bekendste landen zijn Groot-Brittannië, Ierland, Australië, Japan, India, Indonesië, Zuid-Afrika en Suriname.

Merkwaardig is wel dat in ons land en o.a. ook in Frankrijk, Italië en Zwitserland de treinen nog altijd links van de spoorwegen rijden. In Nederland al jarenlang rechts!