Mons, culturele hoofdstad van Europa 2015

Plan alvast een toffe uitstap!

Elio Di Rupo is sinds oktober geen premier meer, maar de man mag het komende jaar op zijn elan verder gaan en alweer schitteren als burgemeester van Mons. ‘Zijn’ stad is in 2015 immers ‘culturele hoofdstad van Europa’. Vreemd dat een stad als Mons -of houden we als Vlaming ‘Bergen’ aan?- die eer krijgt toebedeeld, want wat is daar in godsnaam te zien? Een gokje, maar ik vermoed dat niet één op de tien Vlamingen de stad ooit heeft bezocht.

Toevallig heb ik er zelf wel twee dagen beroepshalve vertoefd en já, die stad heeft wel iets! Moeilijk om in woorden uit te drukken, maar zit ik fout als ik stel dat de stad Bergen het perfecte midden houdt tussen een Vlaamse en een Waalse stad? Zelfs de slimste mens ter wereld zou zich vergissen wanneer hij/zij de plaatjes zag van de stadskern. In niets te vergelijken met steden als Luik en Charleroi en al zeker niet met Ardeense steden als Eupen en Malmedy, die al duidelijk de Duitse invloeden uitademen.

[related-posts]

Tot vandaag komt de stad zelden of nooit ter sprake, maar binnen de twee maanden geeft Mons/Bergen een groot openingsfeest voor alle Belgen en Europeanen. Zaterdag 24 januari a.s. is de startdag van een jaar vol feestelijkheden, uitzonderlijke evenementen en culturele hoogstandjes. Zelf ontdekte ik het programma via een minuscule advertentie in mijn krant. En ik geef toe, ik was stomverbaasd -Hoe komt het dat ik dit niet allemaal wist?- en heb meteen een paar evenementen aangestipt die ik niet wil missen.

Ik raad jullie aan hetzelfde te doen. Je zal ongetwijfeld een poosje zoet zijn met het verkennen van het programma alleen al. De website kan je niet bepaald geslaagd noemen, maar je raakt er wel wijs uit. Opvallend is dat men met álle publiek heeft rekening gehouden, jong en oud. Je mag me nu een eikel noemen, ik durf hopen dat elke Vlaming volgend jaar ingaat op één van de openbare uitnodigingen van de culturele hoofdstad van Europa.

Alle info in dit verband vind je op de website mons2015.eu .