Koop of huur eens een eiland!

Er staan nog tal van onbewoonde eilandjes te koop.

Net als een vastgoedmarkt, bestaat er ook een markt voor eilanden. Sinds de paparazzi een drietal decennia geleden steeds actiever op zoek gingen naar beelden over de handel en wandel van de ‘happy few’, is ‘privacy’ geen loos begrip meer voor al wie zijn kost moet verdienen in de schijnwerpers van de wereld. Leonardo DiCaprio, Johnny Depp en Nicolas Cage zijn maar enkele van de sterren die in het verleden voor een volledig door water omgeven thuis opteerden.

Maar steenrijke zakenlui die ook de trotse bezitter zijn van een eiland, maken er een business van om hun eiland te verhuren. De Finse mode-ontwerper Peter Nygard verhuurt zijn privé-eiland ‘Nygard Cay’ op de Bahama’s tegen € 25.000 per dag (!). Oprah Winfrey, Robert DeNiro en Sean Connery waren er al te gast. Ook Robert Devereux, de zwager van Richard Branson, is eigenaar van een eiland langs de Schotse kust. ‘Eilean Shona’ is van jou vanaf € 1.500 per dag.

[related-posts]

Naar mijn gevoel kan je maar beter een privé eiland huren dan er één kopen. Want begin er maar aan: een stulpje optrekken in the middle of nowhere! Alles, tot de roestvrije schroeven toe, moet worden geïmporteerd. Wie een huis wil bouwen moet € 3.000 per uur rekenen enkel voor het transport van de bouwmaterialen per helikopter. Ook personeel vinden is niet makkelijk, want de ideale profielen zijn mensen die verstand hebben van elektriciteitsgenerators, waterleidingen en verder het grootste gedeelte van het jaar als kluizenaars wensen te leven.

En toch zijn er tal van geïnteresseerden en die hebben allen zowat hun eigen reden om een eilandje te kopen. Terrorisme en de opwarming van de aarde bijvoorbeeld. Wie bang is voor een terroristische aanval op nucleair niveau, kan zich best naar Canada of Nieuw-Zeeland begeven. De wind waait er namelijk gunstig vanuit het poolgebied. ”De opwarming van de aarde heeft de kern van ons zakendoen verplaatst naar landen die boven de zeespiegel liggen: Engeland, Schotland, Scandinavië en Ierland, bijvoorbeeld. Sommige eilanden in de Pacific worden ondertussen geëvacueerd,’ zegt Farhan Vladi, de eigenaar van Vladi Private Islands, die wordt beschouwd als ‘s werelds belangrijkste makelaar in eilanden en in beide voornoemde landen zelf een eiland bezit.

[related-posts]

Geïnteresseerd in een koopje? Kijk alvast de catalogus in:

Video over eilanden kopen: