Het zomert in de herfst

Last minute trip naar de zon? Kreta is ‘the place to be’!

Bijna nergens ter wereld werden tijdens de afgelopen lente en zomer ‘normale temperaturen’ genoteerd. Uitzonderlijke weersomstandigheden -van orkanen en hagelbuien tot overstromingen en aardverschuivingen- waren voor vele toeristen dé spelbreker tijdens hun vakantie. Ook in eigen land ervoeren we wisselende temperatuurschommelingen en voor zo ver we de weersvoorspellingen mogen geloven, wordt het dit weekend weer terrasjesweer. Dit zootje ongeregeld wijt men in de eerste plaats aan de opwarming van de aarde, maar wie kan dit met zekerheid bevestigen?…

De astrologische herfst is deze week begonnen, maar in grote delen van Griekenland en Kreta is daarvan weinig te merken. Bij Agios Nikolaos op Kreta steeg het kwik gisteren naar 38° C (!). Ook op het Griekse schiereiland Peloponnesos kan men genieten van temperaturen om en bij de 35° C. De stranden liggen er momenteel vol zonnekloppers en de horeca beleeft er hoogdagen, zoals men ze in geen jaren meemaakte. Vorig jaar rond deze tijd van het jaar ging het kwik er nooit hoger dan 25° C.

[related-posts]

En als je, net als ik, geen strandligger bent, uit ervaring weet ik dat Kreta een heerlijke reisbestemming is. Er een auto huren, lijkt me zinvoller dan een strandcabine.