Eiertikken: een Servische paastraditie

Bij de familie: wisselen en tikken:

Eggs 1

Voor de paaslunch begint, kunnen alle familieleden hun paaseieren onderling wisselen als ze dit willen.  De gastvrouw heeft er enkele extra gekleurd voor wie wil.

Na de eierruil begin het traditionele paasspel: eiertikken.  Je neemt een ei dat je zelf hebt meegebracht van thuis of net hebt gewisseld.

De eerste ronde speel je met diegene die naast je zit.  De regels zijn eenvoudig: je tikt de bovenkant van je ei tegen die van de tegenspeler (stap 1).  De bedoeling is dat jouw ei heel blijft en het andere barst.  Daarna worden de onderkanten tegen elkaar getikt (stap 2).

Blijft jouw ei beide keren heel, dan win je de ronde.  Je mag dan tegen een andere winnaar spelen.  Uiteindelijk blijft er één grote winnaar over die alle eer opstrijkt met zijn onoverwinnelijke ei.  Hij zou het komende jaar geluk hebben.

Zijn de twee eieren gebarsten, dan verliezen beide personen.  Is er één ei aan de bovenkant gebarsten en het andere ei aan de onderkant, dan worden de twee hele kanten nogmaals tegen elkaar getikt om de winnaar van het duel te bepalen (stap 3).  Diens ei was echter al gebarsten, waardoor deze “winnaar” niet naar een volgende ronde mag.

Stap 1: de bovenkanten van de eieren worden tegen elkaar getikt. (rood barst hier)
Stap 1: de bovenkanten van de eieren worden tegen elkaar getikt.
(rood barst hier)
Stap 2: de onderkanten van de eieren worden tegen elkaar getikt. (groen barst hier)
Stap 2: de onderkanten van de eieren worden tegen elkaar getikt.
(groen barst hier)
Stap 3: omdat beide eieren gebarsten zijn, worden de hele kanten nu tegen elkaar getikt.
Stap 3: omdat beide eieren gebarsten zijn, worden de hele kanten nu tegen elkaar getikt.

(lees verder op de volgende pagina)