Een steenkunstenaar als geen andere

Michael Grab stapelt stenen tot natuurlijke monumenten.

Sommige rots- en steenstructuren in de natuur zien er zo kunstig uit dat je haast zou denken dat er heel wat artistieke handen en beitelwerk aan te pas kwamen om ze in die bepaalde vorm te krijgen. Het omgekeerde kan ook: soms kom je monumenten in de natuur tegen, waarbij je jezelf de vraag stelt “Hoe hebben ze dit manueel voor elkaar gekregen?”. Wat dacht je van deze kunstige rotsstapels:

Video steenstapels:

Dit is het resultaat van het uitzonderlijke werk van Michael Grab, een steenkunstenaar die bovendien ook de kunst van het balanceren perfect beheerst. Sommige van zijn constructies zijn op het eerste gezicht ‘onmogelijk’ of er zou een bijzonder sterke lijm of cement bijgehaald zijn. Niets van aan, het lijkt wel of Michael de zwaartekracht tart, maar feit is dat hij niet één hulpmiddel gebruikt om zijn minutieus gestapelde stenen tot natuurlijke monumenten uit te bouwen. En daar komt in de eerste plaats heel veel geduld bij kijken.

[related-posts]

Zegt Michael: “Zwaartekracht is het enige cement dat deze constructies in evenwicht houdt. Elke rots, hoe groot of klein ook, is bezaaid met inkepingen die doorheen de tijd zijn ontstaan. Die inkepingen kunnen dienen als statief voor een andere rots. Het is gewoon de kunst om de juiste inkeping voor die bepaalde steen te vinden.”

Hoewel Michael vaak in opdracht werkt, vertoeft hij het liefst in de natuur om er met het materiaal dat hij op zijn weg vindt natuurlijke monumentjes te maken. Ook rivieren waarvan de bodem met rotsen zijn bedekt, zijn zijn favoriete ‘atelier’. Ik geloof hem graag, wanneer Michael stelt: “Het geluid van de vogels of van het water stemt mij tot rust en die heb ik zeker nodig om mijn geduld te bewaren.”

[related-posts]

Vreemd, maar bij het bekijken van deze filmpjes kom je zelf tot rust.

Video over stenen balanceren:

Video over stenen balanceren / 2: