Een must voor festivalgangers

Bezoek Dublin en geniet van hét nationale muziekfeest.

Van 28 januari tot en met 1 februari 2015 wordt in Dublin het ‘Temple Bar Tradfest’ gehouden. Voor ons, Belgen, is Ierland een beetje een ‘vergeten’ land, maar wie er ooit vertoefde, maakt ongetwijfeld plannen om het land nog eens te bezoeken. Ook de hoofdstad, Dublin, is een trekpleister voor toeristen en sfeermakers, want plezier en muziek zijn er nooit ver weg.

‘Traditionele muziek’ mag dan al wel een vaag begrip zijn, 10 jaar geleden zetten een paar oudere muzikanten een klein festival op stapel. In 2004 lokte het ‘muziek-onderonsje’ 500 aanhangers, dit jaar waren dit er meer dan 8000!  Tradfest, genaamd naar de uitgangsbuurt in de Ierse hoofdstad, is momenteel het grootste festival in Ierland. Maar ‘traditionele muziek’ staat nog altijd op het hoofdmenu. ‘Volksmuziek’ wordt deze muziek ook wel kortweg genoemd. Het is immers muziek die door en voor het volk werd en wordt gespeeld, beluisterd en een dansje maakt er simpelweg deel van uit. Het zijn vaak liederen met een boodschap of een moraal (balladen en smartlappen), en indien instrumentaal, is het meestal louter dansmuziek.

[related-posts]

Video Ierse muziek:

De sfeer van Rock Werchter moet je er niet verwachten. ‘Ambiance’ wel! Tijdens deze korte periode van de ‘voorjaarsblues’ ademt de hele stad muziek uit. Om elke hoek van de straat word je er bij wijze van spreken naar binnen gezogen. The Dublin Legends, Donovan en Sweeney’s zijn de grote festivalfavorieten van de editie 2015 van het Tradfest, maar naast de legendarische namen biedt het festival met meer dan 200 concerten ook een podium voor nieuw talent en voor bijzondere samenwerkingen tussen oude bekenden. Meer info via templebartrad.com voor een volledig overzicht van alle concerten.