De donkere geschiedenis van Hotel Prora

Spookhotel.

Hotel Prora ligt op het Duitse eiland Rügen in het gelijknamige stadje Prora. Het is niet zomaar een hotel, want het ligt er al 76 jaar verlaten bij. De bouw van de gigantische blok begon in 1936 door de Nazi’s op bevel van Adolf Hitler. Het bevat 10.000 kamers met allemaal zicht op zee, goed voor 20.000 gasten. Het hotel was uiteraard bedoeld als een luxe vakantieverblijf voor Hitler en zijn gevolg, aanhangers, arbeiders.

[related-posts]

Maar toen in 1939 de aanzet tot de Tweede Wereldoorlog werd gegeven, moest de constructie ervan noodgedwongen worden stilgelegd. De meeste gebouwen stonden recht, maar waren niet klaar om bewoond te worden. Het gigantische complex is maar liefst enkele kilometers lang en ligt op ongeveer 150 meter van het strand.prora9

Verder zouden er twee golfslagbaden komen, een theater, een bioscoop en een feestzaal met 25.000 zitplaatsen. Aan een kade zouden cruiseschepen en zelfs onderzeeërs kunnen afmeren. Bij de bouw waren vrijwel alle grote Duitse bouwbedrijven betrokken. De feestzaal en de golfslagbaden zijn nooit gebouwd.


(lees verder op de volgende pagina)