Verboden om een goede reden.

Ieder jaar opnieuw is het een heuse zoektocht naar de perfecte vakantiebestemming want er zijn oneindig veel opties. Citytrip naar Barcelona, trekvakantie naar Nieuw-Zeeland of luxevakantie in Egyte? Alles is mogelijk, of dat dachten we toch! We hebben 5 plaatsen gevonden waar elke vorm van toerisme is verboden. Ga je toch, dan kan je het bekopen met je leven!

1. Surtsey

Dit IJslands eiland bestaat pas sinds 1968. Als gevolg van de uitbarsting van een onderwatervulkaan ontstond er een nieuw eiland van 2,7 km². Het kon direct op heel wat aandacht rekenen van verschillende wetenschappers die geïnteresseerd waren in eilandvorming en het begin van nieuw leven. Daardoor besloten de IJslandse autoriteiten om het eiland af te sluiten voor toerisme en het enkel voor wetenschappelijke doeleinden te betreden.

surt1996


2. Ilha da Queimada Grande

Op 35 km van de Braziliaanse kust ligt dit paradijselijke eiland. Helaas zal je een uitstapje ernaar bekopen met je leven. Het idyllische eiland beslaat slechts 0,43km², maar huisvest een populatie van meer dan 4.000 giftige slangen – dat is dus 1-5 slangen per m²! Het kreeg dan ook de gepaste bijnaam ‘Slangeneiland’. De gevaarlijkste slang is de Bothrops Insularis, of de Golden Lancehead. Het gif ervan is 5x sterker dan het gif van de andere slangen, en één beet is genoeg om je onmiddellijk te doden. De Braziliaanse autoriteiten hebben dan ook elk bezoek aan het eiland verboden.

sqddsqds


3. Noord-Sentineleiland

Dit kleine Indische eiland ligt in de Baai van Bengalen en heeft een oppervlakte van 72km². Het grootste deel van het eiland is dik bebost en wordt omgeven door koraalriffen. De inheemse bevolking is een gevaarlijke stam van Sentinelezen. Hun populatie wordt geschat tussen de 40 en 600. Deze stam vermijdt elke vorm van contact met de buitenwereld en verzet zich hevig tegen inwijkelingen. Wetenschappers schatten dat de stam al zo’n 60.000 jaar in isolatie leeft. Ze zien de buitenwereld duidelijk als een bedreiging: in 2004 schoten ze pijlen naar een helikopter die over het eiland vloog om de schade van de tsunami van dat jaar op te meten. Een paar jaar later strandden verdwaalde vissers op het eiland, en dat moesten ze bekopen met hun leven. Na die moorden verbood de Indische overheid elk contact met het eiland en de bevolking.

daadazd


4. Ise Jung

Dit heiligdom ligt in de Japanse stad Ise en is een van de heiligste en belangrijkste plekken van het Shintoïsme. De hoofdtempel, de Ise Grand Shrine, is beveiligd door een metershoge houten muur. Enkel de Japanse keizerlijke familie en de hoogpriesters en -priesteressen hebben toegang dat de tempel. Voor 1945 was het zelfs nog moeilijker om de tempel te zien: de Miyagawarivier werd gezien als de scheiding tussen het gewone land en het heilige land. Er werd geloofd dat wie de rivier toch overstak, schade zou toebrengen aan het heiligdom en de toekomst van Japan op het spel zou zetten. Hoewel dit geloof nu gedeeltelijk is afgenomen, staan er nog steeds strenge straffen op een bezoekje aan deze heilige tempel.

shinto-shrine


5. Gruinard Island

In 1942 kocht de Britse overheid het Schotse eiland Gruinard om er biologische testen uit te voeren. Na een proef met antrax stelden wetenschappers vast dat 95% van de natuurlijke vegetatie en dieren was gestorven als gevolg van antraxbesmetting. Tot de jaren ’80 was het een van ’s werelds dodelijkste plekken. Pas in 1986 besloot de overheid het eiland de ‘ontsmetten’. Hoewel het in 1990 veilig werd verklaard, blijft de ondergrond sporen bevatten van antrax. Zelfs een verblijf van een paar dagen heeft zware gevolgen voor de menselijke gezondheid. Daardoor zal het eiland nog enkele honderden jaren ongeschikt blijven voor menselijke vestigingen. De Britse overheid heeft een quarantainegebied opgesteld en verbiedt ieder bezoek aan het eiland.

gruinard-island-2


Bewaren

Bewaren

Bewaren