5 places to be in 2015

Steden als Brussel, Antwerpen en Brugge niet eens in de reisgids 2015.

Wendy Van Wanten kwam er gisteren nauwelijks aan te pas in ‘De Slimste Mens ter Wereld’ en tijdens de eindronde had ze met haar schamele punten geen schijn van kans tegen journalist Marnix Peeters. Die had aan drie vragen genoeg om lieve Wendy finaal naar huis te spelen. Eén van die vragen was: ‘Welke zijn voor toeristen de meest populaire steden in Europa?’. Ook tot mijn verbazing hoorde niet één Belgische stad in het rijtje thuis.

Toeval wil dat de toonaangevende reisgids ‘Lonely Planet’ onlangs zijn reisgids 2015 voorstelde. Daarin prijzen de samenstellers dé steden aan die je kan beschouwen als ‘the places to be’. Het gaat hier om een lijst van steden over de hele wereld, wel te verstaan, maar ook daarin geen spoor van één Belgische stad.

Toch plukken we er voor jou een aantal Europese steden uit die volgens de gids in 2015 meer dan een bezoek waard zijn:

[related-posts]

1. Salisbury in Engeland:

Deze Engelse stad viert volgend jaar de 800ste verjaardag van de Magna Carta, een document dat de vrijheden van de toenmalige Engelse koning beperkte en dus een mijlpaal betekende in de geschiedenis van de democratie. Er zullen het hele jaar door festiviteiten plaatshebben.

Salisbury

2. Plovdiv in Bulgarije:

Ook nooit van gehoord? Volgens de redactie van Lonely Planet is het één van de mooiste steden van Europa. Bovendien heeft het een geschiedenis van meer dan 8.000 jaar (!) en dat alleen al is een reden om er één van de verschillende musea en culturele centra te bezoeken. In 2015 is het precies 10 jaar geleden dat men vanuit de opgegraven ruïnes begon aan de ‘retro-renovatie’ van de stad.

Plovdiv Bulgarije

[related-posts]

3. Zermatt in Zwitserland:

In feite is Zermatt een uitvergroot dorp van 243 vierkante meter op nauwelijks 10 km van de grens met Italië. Voor toeristen is het een heuse stad. Met 124 hotels en honderden vakantiewoningen biedt de populaire wintersportplaats plaats aan meer dan 17.500 gasten. In 2015 viert de stad het feit dat 150 jaar geleden de Matterhorn (4.478 m hoog) voor het eerst werd beklommen tot aan de top.

Zermatt Zwitserland

4. Valletta in Malta:

De Republiek Malta, dat het gelijknamige eiland en de eilanden Gozo en Comino in de Middellandse Zee omvat, behoort sinds 1 mei 2004 tot de Europese Unie. Valletta is de hoofdstad van de republiek Malta en staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De straten van de stad zijn aangelegd volgens het schaakbordpatroon en de hele bebouwing in en om de stad is een architecturaal hoogstandje.

Valletta Malta

[related-posts]

5. Milaan in Italië:

Overbekend in Europa, maar volgend jaar wordt voor de stad meer dan het mekka van de mode. Tussen mei en oktober 2015 is Milaan het decor van de wereldtentoonstelling met ‘eten’ als thema. Dagelijks kan je er kookdemonstraties, wijnproeverijen en culinaire innovaties uit 144 verschillende landen bijwonen. Ideale gelegenheid voor een citytrip ‘all in’!…

Milaan Italië