27 april is een feestdag in Nederland. Met z’n allen naar Amsterdam!

Weet jij wanneer koning Filip jarig is?

Het is ons kennelijk allemaal ontgaan, maar vorige week -om precies te zijn op 15 april- werd onze vorst 55 jaar. In Nederland daarentegen weet iederèèn wanneer koning Willem-Alexander jarig is: volgende maandag, 27 april, wordt het Nederlandse staatshoofd 48 jaar en voor alle werknemers betekent dit… een vrije dag!

In alle delen van het koninkrijk wordt de verjaardag gevierd met verschillende festiviteiten en dan is het bij onze noorderburen àl oranje wat de klok slaat. Traditioneel brengt de vorst op deze dag ook een ceremonieel bezoek aan één of meer gemeentes van het land. 2013 was het laatste jaar waarin de feestdag op 30 april gevierd werd en als ‘Koninginnedag’ bekend stond. Vanaf 2014 heet de dag ‘Koningsdag’ en wordt hij gehouden op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander.

Indien je verlof kan krijgen, is dit de uitgelezen dag om naar Amsterdam te toeren. Je zal er niet naast kunnen kijken: hier wordt Koningsdag heus wel gevierd! Je hoeft niet eens proviand mee te zeulen, want de Hollanders trakteren (!) je voor de gelegenheid rijkelijk met hapjes en tapjes.

[related-posts]

Er hebben traditiegetrouw ook verscheidene openluchtfestiviteiten voor jong en oud plaats: op straat, op de grachten en in de parken. Met liveoptredens, pleinfeesten en vele vrijmarkten is Koningsdag het grootste straatfeest van het jaar in Amsterdam. En tot in de vroege uurtjes kan je er verscheidene bekende dj’s aan het werk zien die jou aan het dansen brengen.

Meer info via iamsterdam.com .

Dit is een impressie van hoe het er vorig jaar aan toeging:

Video Koningsdag Amsterdam 2014: