10 redenen waarom Groenland de mooiste plaats op aarde is

Kalaallit Nunaat.

Groenland (Kalaallit Nunaat in het Groenlands) is een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Denemarken, gelegen tussen de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan, ten oosten van de Canadese Arctische Eilanden. Hoewel het geografisch een deel is van het continent Noord-Amerika, wordt Groenland politiek en cultureel geassocieerd met Europa. Het land wordt, op een aantal kleinere eilanden na, nagenoeg volledig gevormd door één groot eiland dat ook Groenland heet.

groenlandkaart
Je kan niet naast Groenland (rood) kijken op een wereldkaart.

Groenland is het grootste eiland ter wereld en met een bevolking van ongeveer 57.000 inwoners op 2,1 miljoen km² is Kalaallit Nunaat het dunstbevolkte afhankelijke gebied of land van de wereld, met een bevolkingsdichtheid van 0,03/km².

Groenland heeft grotendeels een poolklimaat in het binnenland en een toendraklimaat langs de kust. In de winter kan de temperatuur zakken tot -50 °C in het binnenland. In de zomer is het -10 °C in het binnenland en langs de kusten van 0 tot 10 graden. Aan de zuidwestkust kan het zomers soms tegen de 20 °C worden. Het land beschikt over een prachtige en unieke natuur.

1. Kajakken

groenland10
Greenland

2. Het noorderlicht

groenland9
Johan Luce


(lees verder op de volgende pagina)