De 10 mooiste natuurwonderen

Al die keuren, schakeringen en spiegelingen!

Ben jij ook zo’n fan van de ongerepte natuur van de Amazonewoud, of van het machtige poollicht? Dan zal je vast met open mond zitten kijken naar deze natuurwonderen die bijna te mooi zijn om te geloven dat ze echt zijn!

1. Fly Geyser, Nevada, Verenigde Staten

Oké, eerlijk: dit is geen natuurlijke geiser. Toen er in 1964 werd geboord naar geothermale energiebronnen, kwamen er verscheidene mineralen vrij op de berg. Sindsdien wordt de berg gekenmerkt door spectaculaire kleurencombinaties. Prachtig, toch?

fly-geyser-1


2. Great Blue Hole, Belize

Dit gat, met een diameter van 300 meter en een diepte van 125 meter, is een bijzonder geliefde duikplek. De unieke positionering van het gat zorgt er bovendien voor dat deze unieke onderwaterwereld de habitat is van heel wat unieke dieren!

The-Great-Blue-Hole-1


3. Zhangye Danxia, China

Al eeuwenlang schuurt de wind deze zandstenen beetje bij beetje af. De verschillende lagen die nu te zien zijn, herbergen miljoenen jaren aan geschiedenis! Prachtige kleuren!

131011013


4. Poort naar de hel, Turkmenistan

Oké, dit is het laatste wonder dat niet 100% natuurlijk is… Het is een gelijkaardig verhaal als bij 1. Ook hier werd er geboord naar natuurlijke bronnen, maar de onderzoekers hadden niet verwacht dat ze op gassen zouden stoten. In een poging om snel de gassen te doen verdwijnen, ontstaken ze een ‘klein’ vuurtje… 40 jaar later brandt dit vuur nog altijd!

Darvaza-gas-crater


5. Plitvice meren, Kroatië

Je vraagt je vast af wat er nu zo speciaal is aan meren… Wel, het gaat hier om een combinatie van 16 (!) meren die via watervallen verbonden zijn met elkaar! Je kunt ze stuk voor stuk bewonderen via diverse brugjes/paadjes.

Plitvice-Lakes-National-Park-Croatia


(lees verder op de volgende pagina)