Wat zout met ons lichaam doet

Ken jij de verborgen risico’s?

“Ik eet geen suiker meer, maar op zout wil ik echt niet letten”, zei een vriendin me onlangs. Een bizarre redenering, volgens mij. Door de aandacht in de media en bij tv-persoonlijkheden, beseffen we tegenwoordig heel goed waarom we beter wat meer nee zeggen tegen suiker.
Het is opvallend dat we zoveel aandacht besteden aan de gevaren van suiker, maar de effecten van zout op ons lichaam steeds minimaliseren. Volgens het FAVV bedraagt de gemiddelde zoutinname van volwassenen in België ongeveer 10,5 gram per dag, terwijl de hoge gezondsheidsraad aanraadt om best minder dan 5 gram zout per dag te eten.

[related-posts]

Een paar snufjes te veel.

Vergis je niet. We hebben zout nodig. Een tekort kan ook tot problemen leiden. Met onze eetgewoontes hebben we echter te snel te veel binnen, dan te weinig. In voeding zelf zit van nature niet veel natrium, maar wijzelf strooien graag rijkelijk met het potje over ons eten. Ook op restaurant en vooral in kant-en-klaarmaaltijden wordt er veel te veel zout toegevoegd.
De gevolgen voor de gezondheid zijn niet miniem. Het verband tussen een natriumrijk dieet en de kans op een hoge bloeddruk of een hartaanslag is meer dan eens bewezen.  Ook heb je meer kans op maagkanker en osteoporose.
Om dit in het juiste perspectief te plaatsen: 1 gram zout minder per dag, verkleint je kansen op gezondheidsproblemen al. Dat is minder dan een snufje!
Het probleem is dat de meeste mensen zoveel verwerkt voedsel eten, dat ze niet beseffen hoeveel natrium ze werkelijk binnenkrijgen.

“Gezond” zout.

Om nog een laatste misverstand de wereld uit te helpen: “natuurlijk” zout zoals zwart zout, Himalayazout of Keltisch zout is niet gezonder. Dat wordt vaak gedacht omdat er meer mineralen in zitten. Al deze producten bevatten echter evenveel natrium als gewoon keukenzout.
Wie echt niet zonder kan, kiest in dat geval beter voor dieetzout of natriumarm zout.

Weet je nu niet wat je moet doen met al dat extra zout in je keukenkast? Geen paniek: hier zijn  6 manieren om het te gebruiken als schoonheidsbehandeling.zoutvaatje