Wordt deze voedselprinter dé oplossing voor miljoenen gezinnen wereldwijd?

Toekomstmuziek in ontwikkeling.

We horen het jullie al denken: voedselprinters bestaan toch allang en zijn moeilijk hanteerbaar? Klopt. Maar professor Hod Lipson van de Columbia University in New York werkt aan een voedselprinter voor ons allemaal.

“Deze voedselprinter had een compleet andere start dan bestaande voedselprinters”, vertelt de Nederlandse student Drim Stokhuijzen aan Scientias.nl, die meewerkte aan het project van de professor. “Een voedselprinter die net zo gemakkelijk in gebruik is als de welbekende koffiemachines. De voedselprinter moest eenvoudig zijn: plug and play.”

eten is hemels 4“Je hebt een soort capsules met daarin gepureerd en ingevroren voedsel waar geen additieven aan zijn toegevoegd. Het apparaat vertelt je in welke volgorde je deze capsules in het apparaat moet stoppen. Terwijl het voedsel geprint wordt, wordt het ook gekookt.”

“Dit apparaat vervangt het koken niet. De voedselprinter is niet bedoeld om drie of vier gangen te creëren, maar is een aanvulling op je eigen kookkunsten. Stel, je hebt een drukke werkdag gehad en niet zo gezond gegeten, dan kun je een gezond gerechtje printen.”

“Het is net als met een gewone printer, waarbij de kwaliteit van de inkt de kwaliteit van de print bepaalt. Als je goede ingrediënten gebruikt, is het geprinte voedsel heerlijk. In de toekomst gaat dat nog een stap verder. De voedselprinter wordt dan je persoonlijke diëtist. Op basis van je persoonlijke gegevens die door smartphones worden verzameld, weet de printer precies wat je op dat moment nodig hebt.”

Video: Wordt deze voedselprinter dé oplossing voor miljoenen gezinnen wereldwijd?