Woonleningen terug voor volledige aankoopprijs mogelijk? Vlaamse econoom waarschuwt voor omgekeerd effect

0
229

De volle 100%.

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein heeft verzekeraars en banken samen gebracht om woonleningen in de toekomst terug mogelijk te maken voor het volledige aankoopbedrag.

“Ik vind het heel belangrijk dat jonge mensen een eigen woning kunnen kopen. Als je maar 80 procent mag lenen, loopt het bedrag dat je meteen op tafel moet leggen snel op. Tel daar de registratierechten en notariskosten bij, en het wordt algauw een onmogelijke opdracht. Een huis mag geen voorrecht zijn voor wie steun krijgt van familie”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

Volgens cijfers zouden ongeveer 2.000 gezinnen per jaar hiermee geholpen zijn. Het gaat dan vooral om families die geen spaarcenten hebben, maar wel een vastinkomen, waardoor ze kunnen afbetalen. De Nationale Bank is tegen omdat gezinnen zo alsmaar meer schulden opbouwen.

(lees verder op de volgende pagina voor de mening van econoom Geert Noels)

“Dit lijkt een sociale maatregel. Maar eigenlijk drijft het de prijzen van de huizen gewoon nog meer op. De winnaars zijn bankiers en vastgoedmakelaars, de verliezers zijn de jonge mensen die een huis willen kopen”, is de reactie van Geert Noels, econoom bij Econopolis.

“Vastgoed in België is al erg duur in vergelijking met enkele buurlanden. Alle economen zijn het erover eens: als je lenen fiscaal aanmoedigt, resulteert dat niet in meer koopkracht, maar alleen in nog hogere prijzen.”

Noels vindt dat er voldoende alternatieven zijn die kunnen helpen i.p.v het volledige bedrag te lenen. “Zo is er momenteel de historisch gezien erg lage rente op woonkredieten en hebben we ook de woonbonus. Het ergste wat je kan doen, is de mensen die het nu niet kunnen betalen in een schuldverslaving brengen. In andere landen waar dergelijke voordelen ingevoerd zijn, is een vastgoedbubbel ontstaan die decennia later nog problemen veroorzaakt.”


GEEN REACTIES