RECEPT: zomerse Italiaanse broodsalade

Panzanella.

Deze broodsalade is een typisch Toscaans gerecht, beter gekend als ‘Panzanella’. Voor zuiderse Italianen is het de manier om restjes brood te verwerken. Zoals veel gerechten uit de volkskeuken is het niet moeilijk of duur om klaar te maken. Deze verfrissende vegetarische salade past bijvoorbeeld perfect bij een zomerse barbecue of bij deze Mississippi Roast.

Recept Italiaanse broodsalade

Porties: 4 personen

Bereidingstijd: 20 minuten werk, 1 à 2 uur afkoelen in de koelkast

Ingrediënten:

  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel ciderazijn
  • 1 scheutje balsamicoazijn
  • 300 gram oud stevig brood (bv. ciabatta)
  • 25 zwarte olijven
  • 4 rijpe tomaten, zonder schil
  • 1/2 komkommer, in kleine stukjes
  • 1 rode ui, in fijne halve ringen
  • 1 paprika
  • 1 eetlepel kappertjes
  • handje basilicumblaadje
  • peper
  • zout

Bereiding:

  1. Snijd het brood in hapklare stukken. Je kunt de stukken eventueel roosteren in de pan om ze wat krokanter te maken.
  2. Snijd de tomaten, komkommer, paprika en rode ui in stukjes en meng alles in een kom.
  3. Laat de olijven en kappertjes goed uitlekken en voeg deze ook toe.
  4. Voeg het brood toe en meng goed, zodat dit al het vocht van de groenten absorbeert.
  5. Meng de olijfolie, cider- en balsamicoazijn en voeg toe.
  6. Kruid het mengsel af met peper en een snuifje zout.
  7. Strooi de blaadjes basilicum over de salade.
  8. Laat de salade 1 à 2 uur afkoelen in de koelkast.

Italiaanse Broodsalade 2