RECEPT: kruidige pompoensoep met speculaascrumble

Voor je sinterklaasrestjes.

Speculaaskruiden zijn een mengeling van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Het kruidenmengsel wordt uiteraard gebruikt voor de bereiding van speculaas, kruidkoek en pepernoten, maar wat weinig mensen weten, is dat het ook lekker is in gerechten die geen desserts zijn. Zo vormen speculaas en pompoen een verrukkelijke combinatie, bijvoorbeeld in deze kruidige zoete pompoensoep met een crumble van speculaas.

Porties: 4 personen

Ingrediënten:

  •  1 pompoen
  •  1 ui
  •  2 eetlepels zonnebloemolie
  • 15 gram boter
  •  2 speculaasjes
  •  1 eetlepel garam masala
  •  1 eetlepel curry
  •  (Een beetje) zout
  •  (Een beetje) versgemalen peper
  •  1,5 liter groentebouillon

Bereiding:

  1. Verwijder het steeltje van de pompoen, schil hem en snijd hem doormidden.
  2. Lepel er met een grote lepel de draden en de pitjes uit en snijd de pompoen in grove stukken.
  3. Pel de ui en snijd hem in stukken.
  4. Verwarm in een grote soeppan de zonnebloemolie en fruit de ui aan.
  5. Voeg de pompoen toe.
  6. Voeg de curry en garam masala toe, schep even om en blus het geheel af met de bouillon.
  7. Breng alles aan de kook, laat het geheel 25 minuten trekken en pureer daarna de soep met behulp van de staafmixer of in een roerzeef.
  8. Breng de soep eventueel extra op smaak met wat peper en zout. Maak de soep zeker niet te zout. De speculaaskruiden passen beter bij een neutrale zachte smaak. Voeg eventueel wat extra water toe als de soep te dik is.
  9. Verkruimel de speculaasjes.
  10. Smelt boter in een pan en bak de speculaaskruimels aan tot ze krokant zijn.
  11. Schep de soep in kommen en strooi er wat crumble over.

pompoen


GEEN REACTIES