Heb jij je ooit afgevraagd waarvoor de gleuf in een IKEA-kop dient?

Slim!

Een doordacht design zit vaak verstopt in de details. Daar zijn ze zich bij IKEA zeer goed van bewust. De meubelgigant slaagt er steeds weer in om handige, mooie en betaalbare interieurspullen te ontwerpen. Het is één van de redenen waarom we zo van IKEA houden.

Sommige uitvindingen van IKEA zijn we al zo gewend, dat ze ons nog amper opvallen. Heb jij er bijvoorbeeld ooit bij stilgestaan waarvoor het kleine gleufje aan de onderkant van een kop dient? De nieuwste koppen hebben soms zelfs meerdere gleuven. Neen, het is geen productiefout. Blijkbaar leggen sommige mensen hun sigaret erin als ze hun asbak even niet vinden, maar ook daarvoor dient het niet.

Na het afwassen zet je meestal je tassen ondersteboven om te laten drogen. Het gleufje zorgt ervoor dat er dan geen water op de onderkant of bovenkant – het is hoe je het bekijkt – van de kop blijft liggen. Ook als je jouw mokken in de vaatwasser steekt, is het vervelend als het vuile afwaswater op de tas blijft liggen. Maar er is meer: het gleufje heeft nog een tweede voordeel. Als er warme drank in je kop zit en je zet hem neer op een natte ondergrond, kan die zich niet vacuüm zuigen dankzij de gleuf. Goed nagedacht, IKEA!

ikea kop